Via onderstaande fondsen en programma’s helpen wij ondernemers met advies en financiering. Maar hiermee kunnen we ook de sectoren in Limburg sterker neerzetten. Wil je meer weten? Bel ons. We helpen je graag verder.
LIOF is de regionale ontwikkelingsmaatschappij van de Provincie Limburg. Wij zorgen voor de versterking van de economische structuur en daarmee de groei van Limburg.
70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.
Subsidies over de grens
LIOF heeft een uitgebreid en sterk netwerk. Niet alleen in Limburg, maar ook over de grens. Bijvoorbeeld met subsidieprogramma's van Interreg. Hierdoor hebben wij toegang tot een breed scala aan financieringsmogelijkheden.
Financiering buiten Limburg
Maak jij je sterk voor grensoverschrijdende energie- en klimaatoplossingen? Of ben je bezig met duurzaam gebruik van grondstoffen? Bij deze en andere uitdagingen kun je jouw innovatiekracht versterken met hulp van bedrijven of kennisinstellingen van over de Limburgse grens.
LIOF steunt Interreg Europe, een Europees programma gericht op het versterken van de economie en cohesie in de Europese Unie door de samenwerking te bevorderen tussen regionale gebieden in verschillende landen.
Wij openen voor jou deuren naar:
Crossroads Vlaanderen-Nederland
From Waste 2 Profit
EMR H2 Booster.
Crossroads Vlaanderen-Nederland
Ondersteuning van kansrijke innovaties over de grens
Zuid-Nederland en Vlaanderen zijn op zichzelf al bijzonder innovatieve regio’s, maar kunnen nog meer bereiken met samenwerkingen over de landsgrenzen heen.
CrossRoads Vlaanderen-Nederland is een project binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen en stimuleert grensoverschrijdende samenwerking tussen kmo/mkb-bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Zuid-Holland). Het project ondersteunt bedrijven in hun zoektocht naar een partner over de grens en subsidieert product- of procesinnovaties die bijdragen aan maatschappelijke transitieprioriteiten:
Duurzaam gebruik van energie
Duurzaam gebruik van grondstoffen
Industrie 4.0 / Digitalisering
Gezondheidszorg.
Neem voor meer informatie of in geval van vragen contact op met Lisette Tilmans.
Met het Interreg project From Waste 2 Profit willen we afvalbeheer bij mkb'ers aanmoedigen als de eerste stap om meer duurzaam en circulair te worden. Het project voorziet in verschillende middelen - zogenaamde werkpakketten - om deze doelstelling te realiseren.
Audit van afvalstromen
Subsidies voor investeringen in optimalisatie van afvalmanagement
Grensoverschrijdende matchmaking tussen verschillende stakeholders.
Via de knop vind je meer informatie.
Heb je vragen? Neem dan contact op met Juanita Valdivieso, business developer bij LIOF.
Stimuleren van de ontwikkeling van duurzame waterstof in de Euregio Maas-Rijn
Een consortium van negen partners bundelt de krachten om de ontwikkeling van duurzame waterstof innovatie, demonstratie en kennisdeling in de Euregio Maas-Rijn te stimuleren, als eerste stap naar de grootschalige uitrol van een duurzame waterstofeconomie.
Het werkgebied van het EMR H2 Booster consortium bestaat uit Nederlands en Vlaams Limburg, de regio Aken en Luik. Het project liep tot juni 2023. Daarna gaan diverse partijen met de projectvoorstellen aan de slag.
De projectpartners zijn Stadt Aachen, LIOF, POM Limburg, Cluster TWEED, SPI, IHK Aachen, Universiteit Hasselt, Waterstof Coalitie Limburg en WaterstofNet, dat het project coördineert. Regio Parkstad is geassocieerd partner.
Het ET2SMEs-project is inmiddels afgerond en zette in op interregionale samenwerkingen tussen mkb'ers in de Euregio Maas-Rijn. Het doel was om technologische- en economische ontwikkelingen rondom het Einstein Telescope-project te stimuleren. De technologische samenwerkingsverbanden zullen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de Einstein Telescope en tonen het hoogtechnologisch karakter van de Euregio Maas-Rijn.
Binnen het project was ondersteuning en financiering beschikbaar voor innovaties op basis van de diverse technologieën binnen het Einstein Telescope-project. Denk aan besturing, mechatronica, lasers, sensoren, 3D modelleren/simuleren maar ook civiele techniek en milieutechniek. Heb jij vragen over dit project? Neem dan contact op met René Kessen.
Eind 2023 is een nieuw programma rondom de Einstein Telescope van start gegaan: Einstein Telescope for business. Meer informatie over dit programma vind je hier.
Het INTERREG-project ‘electric Green Last Mile’ (eGLM) wil een belangrijke stap zetten in het verduurzamen van de transport sector. Voor korte trips (max 150 km) in de regio Venlo en Duisburg 100% elektrische trucks ingezet met bijbehorende snelladers. Dit om CO₂ productie, luchtvervuiling en lawaai zover als mogelijk te minimaliseren. Neem je deel aan dit project, dan win je dus aan concurrentiekracht.
Daarnaast staat optimaal gebruik en dus een hogere bezettingsgraad van vrachtwagens door middel van truck sharing centraal. De investeringen in elektrische vrachtwagens zijn relatief hoog, en truck sharing zou deze drempel weg kunnen nemen.
Kijk de video '5 JAAR eGLM IN BEELD | electric Green Last Mile (eGLM)' Elektrische truck kwam in 2017 nog niet in het vocabulaire van de logistieke wereld voor. De afgelegde weg tot nu, 2022, zetten we uiteen in deze animatie. Doel: aanzetten tot innovatie. Leren door te doen, in een branche waar verduurzaming grote impact kan hebben op onze directe omgeving.
Op 23 november 2023 vond het slotevent plaats. Bekijk hier de aftermovie. Tijdens dit event op de Brightlands Campus Greenport Venlo gaven diverse gastsprekers een kijkje in de laatste ontwikkelingen rondom elektrisch trucken en werden, in een paneldiscussie, de 'lessons learned' van dit project besproken.