In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

27 mei 2024

Rapport Trade Relations Programma (TRP) 2023

Het afgelopen jaar bezochten de 12 TINL-partners weer veel verschillende ondernemers voor een direct gesprek. Wat viel er deze keer op?

Maar liefst 1320 follow-up acties 
In 2023 spraken de TINL-partners 834 bedrijven over internationaal ondernemen, in alle Nederlandse regio's. Hier kwamen maar liefst 1320 follow-up acties uit. Denk hierbij aan een warme doorverwijzing, het uitvoeren van een marktanalyse, het benutten van een voucherregeling of een deelname aan een beurs. 

Focus op naburige landen
In de gesprekken van het afgelopen jaar viel onder andere op dat bedrijven zich nog meer dan voorgaande jaren focussen op landen dichtbij Nederland. In het bijzonder kleinere mkb-bedrijven gaven aan zich te richten op naburige landen.

Net als in voorgaande jaren exporteren bedrijven het meest naar Duitsland, gevolgd door België en Frankrijk. Toch is er ook een verschuiving waarneembaar naar Midden- en Oost-Europa. 

Trends en ontwikkelingen
De belangrijkste trends die we in de gesprekken met ondernemers hoorden gingen over geopolitieke ontwikkelingen, verdienvermogen, duurzaamheid en digitalisering. 

Geopolitieke ontwikkelingen zorgen ervoor dat bedrijven keuzes maken om hun supply chain robuuster te maken en risico's te spreiden. Ook proberen bedrijven de afhankelijkheid van een specifiek land te verlagen. Daarnaast wordt er gekeken naar de omgekeerde beweging van reshoring. 

Rapport TRP 2023
In het Trade Relations Programma (TRP) rapport 2023 vindt u de resultaten van het programma, de trends en ontwikkelingen bij de gesproken ondernemers en de aanbevelingen. Deze informatie helpt ons netwerk om nog betere ondersteuning te bieden. 

Trade Relations Programma (TRP) rapport 2023

Meer weten?

Carin Stroeken
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?