In drie stappen
het juiste contact


60 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

15 april 2021

Brightlands Venture Partners lanceert fonds voor duurzaamheid en gezondheid met eerste closing van € 45 mln

Geleen, 15 april 2021 - Durfkapitaalinvesteerder Brightlands Venture Partners (BVP) lanceert een nieuw fonds gericht op startups en scaleups in duurzaamheid en gezondheid. Het gaat om Brightlands Venture Partners Fund IV, met een eerste closing van € 45 miljoen. Dit nieuwe fonds stelt BVP in staat om haar investeringsactiviteiten uit te breiden in circulaire chemie, regeneratieve geneeskunde en agrofood. Het geld komt van vier bestaande financiers, DSM Nederland, provincie Limburg, LIOF en Rabo Corporate Investments. Daarnaast draagt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederlands (RVO) € 10 miljoen bij voor investeringen in circulaire chemie.

Positieve impact
Met het nieuwe fonds gaat Brightlands Venture Partners investeren in startups en scaleups in Nederland, België en Noordrijn-Westfalen, die kunnen profiteren van en bijdragen aan het Brightlands-ecosysteem. Brightlands Venture Partners heeft in de afgelopen jaren geparticipeerd in circa 40 bedrijven die met hun innovatieve producten en processen belangrijke bijdragen leveren op het gebied van klimaat en gezondheid. Daarbij is het financiële rendement uitstekend, een indicatie van de positieve impact van het Brightlands ecosysteem op de slaagkans en time to market voor deze innovatieve ondernemingen. 

CO2-reductie & gezonder ouder worden
BVP heeft een uitstekende staat van dienst in circulaire chemie. Het investeerde in de leidende recyclingbedrijven van Europa, QC Polymers (mechanische recycling van plastics), Ioniqa Technologies (chemische upcycling van PET), Black Bear Carbon en Fuenix (pyrolyse van afgedankte autobanden en van gemengd plastic-afval). Belangrijke medische innovaties komen van portfoliobedrijven zoals Neuroplast (behandeling van dwarslaesies), Triplemed (aneurisma’s) en Matisse Pharmaceuticals (sepsis). 

Casper Bruens, Managing Partner van Brightlands Venture Partners: “Wij zijn opgetogen over het voortgezette commitment van DSM, provincie Limburg, LIOF en Rabobank en we zijn uitermate verheugd over de bijdrage van € 10 miljoen van RVO. Deze eerste closing geeft een stevige basis; het fonds is open voor additionele professionele investeerders die samen met ons meer impact willen genereren. Brightlands betekent circulaire chemie, regeneratieve geneeskunde, agrofood en daarbij horende digitale technologieën, precies de gebieden waar een dergelijk impact vooral nodig is.”

“De wereld verandert in hoog tempo. We staan met zijn allen voor grote maatschappelijke opgaven: het tot stand brengen van een samenleving die duurzamer, gezonder en slimmer is. Dit alles in de context van de toenemende milieudruk, de toenemende schaarste van grondstoffen en de cruciale rol van technologie. We zijn ervan overtuigd dat het Limburgse bedrijfsleven oplossingen kan bieden voor deze uitdagingen. De investering van LIOF in het Brightlands Venture Partners Fund IV is een van de stappen die wij zetten om dit mogelijk te maken”, zegt Tys van Elk, directeur van LIOF.

Vragen?

Gaby Zandbergen
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?