In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

10 juni 2022

Startups MedLim-programma 2022 dragen met innovaties bij aan verbetering gezondheidszorg

Twee jonge bedrijven uit Spanje en Zweden werden vrijdag 10 juni verkozen tot beste startups van het MedLim-programma 2022 in de medische technologie. Met hun innovatieve producten leveren zij een bijdrage aan een betere gezondheidszorg. De vakjury verkoos het Spaanse Time is Brain als beste startup. De voorkeur van de publieksjury ging uit naar het Zweedse SUTURION. Beide startups komen dit najaar een week naar Limburg om hun product met behulp van het medisch-technologische ecosysteem van de provincie verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen.

Time is Brain

Time is Brain is de uitvinder van BraiN20®, een product waarmee een herseninfarct nauwkeurig en real-time kan worden gemonitord. BraiN20® bestaat uit een hoofdkap met elektroden die verbonden zijn aan een smartphone. Met het device kunnen behandelaars nauwkeuriger selecteren welke patiënten in aanmerking komen voor de minimaal-invasieve verwijdering van een bloedprop in de ader (mechanische trombectomie, MT). Het device helpt de behandelaar ook om de levensvatbaarheid van de hersenen tijdens de ingreep te monitoren en complicaties beter en eerder te ontdekken. Jaarlijks krijgen wereldwijd 13 miljoen  mensen een beroerte: een hersenbloeding of – meestal – een herseninfarct. Herseninfarcten zijn de tweede doodsoorzaak en de eerste oorzaak voor invaliditeit. Time is Brain werd in 2020 opgericht door een multidisciplinair team met veel kennis en ervaring in de neurologie. Time is Brain werd in 2020 opgericht door een multidisciplinair team met veel kennis en ervaring in de neurologie. De vakjury noemde Time is Brain ‘een jong bedrijf dat veelbelovende technologie gebruikt die in potentie een nieuwe markt kan creëren’.

Alicia Martinez Pineiro: “Deze onderscheiding is een stimulans om verder te gaan en om onze innovatie overal in ziekenhuizen te introduceren."
Medlim 2022 RWF-03186.jpg

SUTURION

SUTURION ontwikkelt Suture-TOOL, een ‘naaimachientje’ dat de sneden in de buikwand na een operatie beter hecht. Vanuit de ervaring dat complicaties na een wondhechting, vooral infecties en hernia’s, vaak voorkomen , bedacht het team van SUTURION de tool. Het helpt behandelaars om de buik op een gestandaardiseerde manier, sneller en overeenkomstig de principes van best practices te sluiten. SUTURION werd in 2018 opgericht door een trauma- en SEH-chirurg van een ziekenhuis in Helsingborg. De jury noemde SUTURION een bedrijf dat al enige ervaring in het veld heeft en goed weet welk probleem ze met hun product kunnen oplossen. Die oplossing is volgens de jury ‘veelbelovend’.

Paan Hermansson: “Deze prijs is voor ons bewijs dat SUTURION iets doet dat bij mensen weerklank vindt.”
Medlim 2022 RWF-03123.jpg

MedLim-programma 

Initiatiefnemers van het MedLim-programma, dat dit jaar voor de tweede keer werd gehouden, zijn Medtronic en LIOF. Medtronic is een van ’s werelds grootste bedrijven op het gebied van medische technologie, LIOF is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg. Medtronic voorziet de startups van informatie over het opzetten van klinische studies, een goed kwaliteits- en validatiesysteem en het verkrijgen van goedkeuring door regelgevende instanties. LIOF bereidt de startups voor op (vervolg)financiering. Aan het initiatief dragen ook kennispartners van Brightlands Maastricht Health Campus, Medace en startup-financier imec.istart bij. 

Negen deelnemers 

Na een eerste selectie uit de aanmeldingen namen naast Time is Brain en SUTURION nog zeven andere startups op cardiovasculair of neurologisch gebied, medische chirurgie of ruggenwervel deel aan MedLim. Tijdens een ruim drie weken durend sprintprogramma werden zij ondersteund in hun ambitie om hun product naar de markt te brengen en maakten zij onder meer kennis met de initiatiefnemers en partners van MedLim. 

Afrondende pitch

Op de laatste dag van het programma, vrijdag 10 juni, gaven alle negen startups tijdens een onlinebijeenkomst een presentatie van hun product en bedrijf. Hun pitch werd beoordeeld door een vak- en een publieksjury. De eerste bestond uit Mark Lazeroms, Director of Engineering van Medtronic Nederland, Charity Kufaas, Vice President Business Development en Strategy EMEA van Medtronic, Sven de Cleyn, Program Director van imec.istart en Tys van Elk, algemeen directeur van LIOF. Business developers uit verschillende business units van Medtronic wereldwijd, investeerders van Nederlandse en Europese fondsen en andere partijen uit het Limburgse ecosysteem vormden de publieksjury.

MedLim-deepdive in Limburg

De twee geselecteerde startups zijn uitgenodigd om in het najaar een week naar Limburg te komen voor een zogeheten MedLim-deepdive. Daar zullen zij verder werken aan de ontwikkeling en het in de markt zetten van hun product. Ze maken nader kennis met Medtronic en worden gekoppeld aan voor hen interessante kennis- en marktpartijen. Limburg heeft een uniek ecosysteem op het gebied van medische technologie. Naast de partijen die het MedLim-programma organiseren, zijn ook Maastricht UMC, TU-Eindhoven en de universiteiten van Aken, Leuven en Hasselt dichtbij. De gezamenlijke kennis en kunde op het gebied van medische technologie werkt als een vliegwiel voor innovaties. Dat biedt niet alleen profijt voor de startups, maar ook kansen voor de provincie Limburg in de vorm van internationale investeerders en werkgelegenheid.

KIJK HIER DE UITZENDING TERUG!
  • Jury member Sven de Cleyn

    Jury member Sven de Cleyn

  • Jury member Mark Lazeroms

    Jury member Mark Lazeroms

  • Jury member Tys van Elk

    Jury member Tys van Elk

Meer weten?

LIOF_WENDY WIJNEN-WILLEMS_5515.jpg
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?