In drie stappen
het juiste contact


50 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

6 september 2022

LIOF investeert in duurzame e-mobiliteit

LIOF investeert samen met onder andere publieke partijen zoals Invest-NL en BOM in Lightyear zodat dit najaar gestart kan worden met de productie van Lightyear 0, de eerste elektrische auto op zonne-energie. De investering wordt verder gebruikt om de ontwikkeling van het vervolgmodel voor de massamarkt, de Lightyear 2, mogelijk te maken. De partijen hebben een consortium gevormd om de ambities van dit Nederlandse toonaangevende bedrijf te realiseren en daarmee duurzame mobiliteit wereldwijd te stimuleren.

Naast de maatschappelijke impact ziet LIOF ook de concrete economische impact. De financiering zal namelijk mede ingezet worden om de hoogwaardige productie van de zonnedaken in Venray uit te breiden en te verankeren. Ook andere sectoren in Limburg profiteren van deze ontwikkeling. Lightyear werkt samen met diverse Limburgse bedrijven in zowel logistiek, productie en onderzoek, zoals batterijontwikkeling en productie. De geproduceerde zonnedaken en andere onderdelen worden vanuit Venray vervoerd naar de productie- en assemblage locatie van de eerste oplage Lightyear 0. De investering past hiermee perfect in de energietransitie waarop LIOF haar meerjaren strategie heeft gericht en in de investeringsscope die LIOF als impact investor nastreeft. Daarnaast heeft een innovatief bedrijf als Lightyear een positief effect op het behouden en aantrekken van talent naar de regio. Kortom, de doorontwikkeling en groei van dit innovatieve bedrijf is om veel redenen bijzonder wenselijk.

Annemoon Borst, investment manager bij LIOF: “Lightyear kan door haar onderscheidende technologie met recht een pionier binnen de e-mobility sector genoemd worden. Deze ultra-efficiënte ‘solar EV’ maakt elektrisch rijden straks bereikbaar voor een groter publiek, ook in landen waar de laadinfrastructuur niet dekkend genoeg is voor elektrische voertuigen. Willem van Esch, ook investment manager bij LIOF vult aan: “Sinds 2016 heeft Lightyear een ongekende ontwikkeling doorgemaakt waarmee Nederland haar positie als technologisch vooruitstrevend en duurzaam land wereldwijd versterkt. Aan deze versnelling van de energietransitie draagt LIOF graag bij.”

Hieronder lees je het persbericht van Lightyear over de financiële injectie.
____________________________________________________________________

Lightyear haalt €81 miljoen aan extra kapitaal binnen en verwelkomt consortium van publieke investeerders gesteund door Invest-NL
Het bedrijf ligt op schema om de productie van Lightyear 0 in de herfst van dit jaar te starten

Helmond, Nederland – Lightyear, het hightechbedrijf dat 's werelds eerste auto op zonne-energie ontwikkelt, kondigt vandaag een totale investering van €81 miljoen aan. Dit omvat onder meer het kapitaal van het publieke consortium bestaande uit Invest-NL, de provincie Noord-Brabant, en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen voor de provincies Noord-Brabant en Limburg (BOM en LIOF). Aanvullende investeringen zijn afkomstig van nieuwe particuliere fondsen en vervolginvesteringen van SHV en DELA. De ontvangen fondsen zullen ervoor zorgen dat het bedrijf vooruitgang boekt met de productie van Lightyear 0, de eerste elektrische auto op zonne-energie die dit jaar op de weg zal verschijnen, en dat het de ontwikkelingsmijlpalen voor het vervolgmodel voor de massamarkt, Lightyear 2, blijft bereiken.

Nederlandse steun voor internationale schaalvergroting
Invest-NL is een impact-investeerder die zich inzet voor bedrijven en projecten die Nederland duurzamer en innovatiever maken. Als de National Promotional Institution (NPI) van Nederland, ligt de strategische focus op het versnellen van de overgang naar een koolstof neutrale en circulaire economie. Invest-NL zal
het consortium samen leiden met de provincie Noord-Brabant, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en LIOF. Deze drie overheidsinstanties sluiten zich aan bij de missie van Lightyear op een sleutelmoment, zowel in de industrie als in de tijdlijn van Lightyear. De investering is bedoeld om Lightyear's huidige momentum voort te duwen en de volgende stappen naar internationale uitbreiding buiten Europa mogelijk te maken.

"Lightyear heeft sinds de oprichting een consequente vooruitgang geboekt en heeft een veelbelovende toekomst op vlak van de ontwikkeling van een innovatief zonne-energie-ecosysteem in Nederland", zegt Rinke Zonneveld, CEO van Invest-NL. "Hun technologie, strategische partnerschappen en bedrijfsvoering passen perfect bij Invest-NL's ambitie om nieuwe technologie-gedreven markt en
zakelijke kansen te co-creëren, en we kijken ernaar uit om hun groei van Nederlandse basis naar wereldwijde OEM te ondersteunen."

Lex Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear, zegt: "In het huidige marktklimaat heeft onze technologie een ongelooflijk potentieel voor positieve maatschappelijke invloed, dus ik zie investeringen van dit kaliber als een erkenning van Lightyear's productvisie. Dankzij de steun van Invest-NL, het hele
consortium en onze andere investeerders en strategische partners is Lightyear goed gepositioneerd en ligt het nog steeds op schema om 's werelds eerste auto op zonne-energie te leveren en te werken aan een duurzamere toekomst."

De basis leggen voor Lightyear 2
In juni heeft Lightyear zijn intentie van 's werelds eerste auto op zonne-energie waargemaakt, de Lightyear 0. Die staat gepland voor productie dit najaar. Tegelijkertijd is Lightyear bezig met de ontwikkeling van Lightyear 2, het tweede volumemodel van het bedrijf, met een startprijs van €30.000. Lightyear 2 zal naar verwachting in 2025 in productie gaan en heeft momenteel al 10.000 reserveringen van lease- en autodeelbedrijven LeasePlan en MyWheels, die er elk respectievelijk 5.000 hebben gereserveerd. Terwijl Lightyear zijn technologieën verder ontwikkelt, zorgt de nieuwe financiering ervoor dat het bedrijf verder kan werken aan zijn missie van schone mobiliteit voor iedereen, overal.

De toekomst van schone, impactvolle mobiliteit
Elektrische mobiliteit en mobiliteit op zonne-energie winnen aan belang door de aanhoudende wetgeving en publieke aandacht voor schonere energiebronnen en transport. De EU heeft onlangs gestemd voor een verbod op de verkoop van verbrandingsmotoren tegen 2035, wat de behoefte aan en het gebruik
van voertuigen op alternatieve energie verder ondersteunt. In het afgelopen jaar heeft Lightyear samenwerkingsverbanden aangekondigd met marktleiders zoals LeasePlan, Valmet Automotive, Bridgestone, MyWheels en NXP. Ook gewaardeerde autofabrikant Koenigsegg behoort tot die recente investeerders. Partnerschappen en samenwerkingsverbanden zoals deze dienen als bewijs van de verschuiving van de industrie naar duurzame mobiliteit. 

In de komende jaren zal er meer afhankelijkheid zijn van het elektriciteitsnet terwijl de vraag naar laadstations groeit, wat de netcapaciteit van steden, staten en landen kan overbelasten. Lightyear 0 is voorzien van vijf vierkante meter gepatenteerde, dubbel gebogen zonnepanelen, waardoor het voertuig zichzelf kan opladen tijdens het woon-werkverkeer of wanneer het buiten geparkeerd staat. Dit zorgt ervoor dat de bestuurders minder afhankelijk worden van oplaadstations en het elektriciteitsnet wordt ontlast. Met de snel stijgende vraag naar zonne-technologie en oplossingen zoals Lightyear 0, is een toekomst van schone mobiliteit niet langer een vraag.

Nieuws direct in jouw mailbox?

Hortense Janssen
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?