In drie stappen
het juiste contact


60 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

28 oktober 2022

Innovatievoucher voor Nederlands-Duitse samenwerking voor Einstein Telescope

Het Nederlandse Mat-Tech en Duitse MaTeck gaan samenwerken binnen het Interreg EMR project ET2SMEs (Einstein Telescope to Small and Medium-sized Enterprises). Beide bedrijven gaan gezamenlijk nieuwe technologie ontwikkelen voor het verbinden van silicium onderdelen aan andere onderdelen van silicium en van aluminium en koper. 

Deze verbindingen zijn relevant voor de samenstelling van de spiegels van de Einstein Telescope en moeten geschikt zijn voor de extreme omstandigheden die daar gelden, zoals een temperatuur van tientallen graden onder het nul en een vacuüm ruimte. MaTeck zal haar expertise inzetten voor het produceren, polijsten en meten van de te verbinden delen. Mat-Tech zal de verbindingstechnologie voor haar rekening nemen en de analyse van de verbinding uitvoeren.

Over de Einstein Telescope
De Einstein Telescope is een uniek project met enorme impact dat Europa wereldwijd op de kaart zal zetten. De Euregio Maas-Rijn is één van de regio’s die in aanmerking komt voor de huisvesting van deze grootschalige ondergrondse onderzoeksfaciliteit. De andere mogelijke locatie is Sardinië. Er wordt al volop ontwikkeld aan de technologie en hier liggen duurzame kansen voor bedrijven. Mat-Tech en MaTeck hebben deze kans verzilverd en zullen de toegekende financiering gebruiken voor de ontwikkeling van hun gezamenlijke innovatie.

Gevoelige technologie
Met de ondergrondse Einstein Telescope wordt onderzoek gedaan naar zwaartekrachtsgolven. Dat zijn rimpelingen in het heelal die veroorzaakt worden door extreme gebeurtenissen, zoals de botsing van twee zwarte gaten. Om de golven te kunnen detecteren, worden in de kilometerslange tunnels van het observatorium lasers door vacuümbuizen afgevuurd op spiegels. Het gaat om bijzonder gevoelige technologie, waarbij omgevingsfactoren zoals temperatuur van cruciaal belang zijn. Elke kleine afwijking kan een grote impact hebben op de nauwkeurigheid van de metingen. De temperatuur in de buizen moet dus constant gemonitord worden.

IMG_1213_Edited.jpg

Nieuws direct in jouw mailbox?

René Kessen
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?