In drie stappen
het juiste contact


50 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

15 maart 2022

Digitale apotheker Pharmi haalt miljoenen op voor MedicijnWijs

Jaarlijks overlijden meer dan 1.000 mensen en is sprake van meer dan 20.000 ziekenhuisopnames door onjuist medicijngebruik. Pharmi wil dit uitbannen door met MedicijnWijs de - voor apothekers wettelijk verplichte - farmaceutische zorg digitaal te versterken.

Pharmi heeft € 2,2 miljoen financiering gekregen voor de verdere uitrol van haar online digitaal apothekersplatform MedicijnWijs. MedicijnWijs is de nieuwe – door apothekers en zorgverzekeraars omarmde – digitale apothekerszorg, die patiënten alle nodige informatie en begeleiding geeft over het juiste gebruik van bijna alle 15.000 geneesmiddelen op de Nederlandse markt. Het aantal gebruikers groeit snel, team Pharmi werkt toe naar een meerjarige samenwerking met alle farmaceutische zorgverleners in Nederland en ook wordt over vergoeding met alle zorgverzekeraars overlegd. Pharmi gaat binnenkort in België van start en is voornemens naar andere landen op te schalen.

MedicijnWijs begeleidt patiënten allereerst bij het gebruik van reguliere geneesmiddelen in de eerste twee weken van gebruik. Het helpt dagelijks met tekst, video en animatie de gebruiker te informeren over wat een medicijn doet, welke bijwerkingen er kunnen zijn, welke aandoening het betreft, hoe je met medicijn afval om moet gaan, of je er mee op reis kunt, wat de patiëntenvereniging doet, welke leefstijl bij de aandoening past enzovoort. Het is via het platform mogelijk om vragen te stellen aan de eigen apotheek, bijvoorbeeld via de chat en vragenlijsten te beantwoorden. Daarnaast ondersteunt Pharmi bij langer gebruik rationele inzet van medicatie, waarbij modules bijvoorbeeld therapietrouw, afbouw waar mogelijk en rationele inzet van medicatie volgens richtlijnen begeleiden.

Afnemers, zoals momenteel (online) apotheken, ketens en farmaceutische thuiszorgorganisaties, kunnen patiënten op afstand begeleiden via een zorgdashboard, dat door gerichte dataanalyse steeds meer gepersonaliseerde zorg mogelijk maakt.

Digitaal waar het kan en menselijk waar het moet
Het uitgangspunt van MedicijnWijs is: digitaal waar het kan, en menselijk waar het moet. Pharmi speelt daarmee in op het gegeven dat de zorg momenteel steeds meer oververhit raakt door enerzijds een tekort aan zorgpersoneel en anderzijds door een groeiend aantal ouderen en kwetsbaren, die lange tijd veel en complexe geneesmiddelen gebruiken. Hierdoor treden fouten op, komen nu al duizenden mensen onnodig in het ziekenhuis en is dit een grote bron van verspilling. Pharmi’s doel is om met het platform de patiënt in staat te stellen de regie zoveel mogelijk in eigen hand te houden, zodat er minder fouten ontstaan en er meer tijd blijft voor menselijke zorg van apothekers, waar dat echt nodig is. Zo leidt MedicijnWijs tot betere uitkomsten, tevredenere patiënten en minder verspilling,

MedicijnWijs wordt aangeboden als standalone applicatie of kan via een API (Application Programming Interface) worden gekoppeld in bestaande platformen, waar de patiënt al op actief is.

Claudia Rijcken, oprichter en directeur van Pharmi zegt: 
Pharmi is de eerste echte digitale apotheker, die patiënten empathische interactieve medicatiebegeleiding biedt op het moment dat het de patiënt past. Ons team faciliteert dat apothekers en zorgverleners deze allerbeste digitale zorg kunnen leveren, zodat zij zelf meer tijd over houden voor de hoognodige menselijke interactie. Ik ben zeer trots op ons team, die elke dag farmaceutische zorg duurzamer, efficiënter en aangenamer willen maken.
“Team Pharmi dankt onze investeerders van het eerste uur - Rabobank, LIOF, het Limburg Techology Investment Fund en onze business angels - heel hartelijk danken voor hun vertrouwen in onze visie. Daarnaast maakt de investering van de nieuwe aandeelhouders Healthy Capital en INZET samen met bestaande aandeelhouder LIOF dat we onze plannen daadwerkelijk versneld kunnen uitrollen om zo zoveel mensen richting goed geneesmiddelgebruik te kunnen helpen.”

€ 2,2 miljoen financiering
Na de oprichting eind 2019 brachten business angels en family & friends samen met de Limburgse ontwikkelingsmaatschappij LIOF, de Rabobank en het Limburg Technology Investment Fund (LTIF) het eerste opstartbudget bijeen. Thans is de eerste echte investeringsronde succesvol afgerond, waarbij € 2,2 miljoen werd opgehaald aan groeifinanciering voor de verdere uitrol van MedicijnWijs. Deze ronde werd geleid door Healthy. Capital uit Amsterdam, dat zich richt op investeringen in de digitale gezondheidszorg. Ook de bestaande Limburgse investeerder LIOF deed mee in deze ronde. Daarnaast stapte INZET in, ofwel INvesteren in Zelfstandigheid En Technologie, een vroege groeifase investeringsfonds in zorginnovaties die het dagelijks leven van zorgbehoevenden verbeteren en bijdragen aan de preventie van chronische gezondheidsproblemen.

Douwe Jippes, oprichter en managing partner van nieuwe aandeelhouder Healthy Capital, zegt:
“In de ogen van Healthy.Capital investeren we in een noodzakelijke oplossing voor mensen die medicatie gebruiken en verstrekken. De gezondheidszorg digitaliseert in hoog tempo en een oplossing zoals MedicijnWijs biedt een goede mogelijkheid tot veilig medicijngebruik. Internationaal heeft Pharmi grote
kansen om als Nederlands digital health product impact te maken.”

Vragen?

Krista van Weert
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?