In drie stappen
het juiste contact
70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.
Slim meten voor kwekers en telers
‘Data zijn essentieel voor innovatie’
Pim Deuling, medeoprichter van AgroWizard
LIOF helpt deze ondernemer met:
LIOF hielp AgroWizard in de startfase met een InnovatieProject subsidie vanuit het programma LimburgToekomstbestendig. Later keek LIOF mee naar kansen in het buitenland om de exportplannen van AgroWizard te verwezenlijken. Samen met RVO werden contacten in het buitenland gelegd.
Een project van
Business DevelopmentMeer weten?
Over AgroWizard
AgroWizard werd in 2020 opgericht als startup door techbedrijf Genzai, boomkwekerij Fleuren en Inventurinq, het participatiebedrijf op het gebied van duurzame innovaties van Pim Deuling. AgroWizard is gevestigd op de Brightlands Campus Greenport Venlo en ontwikkelt meetapps die telers op weg helpen. Zij bouwen meetsystemen en de software om de data te verzamelen én te analyseren. Dit leidt tot efficiëntere teeltmethodes.
LIOF en AgroWizard
Precisielandbouw is het antwoord op de snel groeiende vraag naar voedsel; zo veel mogelijk oogsten met zo weinig mogelijk middelen, grondstoffen en mensen. Automatisering en robotisering zijn daarom leidend in de agrosector. Nog in de kinderschoenen staat het gebruik van data als basis voor efficiëntere teeltmethodes. Startup AgroWizard, gevestigd op de Brightlands Campus Greenport Venlo, ontwikkelt meetapps die telers op weg helpen. “Data zijn essentieel voor innovatie.”
Een vruchtbare bodem, de exacte hoeveelheid meststoffen, precies voldoende water, schadelijke diertjes op afstand houden, niet te koud of te warm. Topoogst gegarandeerd. Precisielandbouw is toch niet zo moeilijk? Pim Deuling, medeoprichter van AgroWizard, glimlacht. “Ik weet als bedrijfskundige vrijwel niets van het telen van groenten of fruit”, zegt hij eerlijk. “Dat laat ik aan de telers en kwekers en de wetenschappers over van bijvoorbeeld de universiteiten van Wageningen en Maastricht. Ik weet wel dat je moet meten hoe de grond samengesteld is, hoe het gewas groeit, wat het effect is van meststoffen. Data verzamelen dus en praktisch toepassen. En dat is precies wat wij met AgroWizard doen: we bouwen meetsystemen en de software om de data te verzamelen én te analyseren.”
10.000 stuks per uur
Een recent filmpje uit de praktijk maakt veel duidelijk. Een kweker van laanbomen rijdt met een kleine trekker door een boomgaard met jonge aanplant. Voorop de trekker zijn meerdere camera’s gemonteerd, verbonden met een computer. “Wij leveren en monteren de hardware. De camera maakt honderd beelden per seconde en legt zo de dikte van elk stammetje vast”, legt Pim Deuling uit. “Tot wel 10.000 stuks per uur. Alle data wordt opgeslagen op onze servers waarna de software al die beelden verwerkt tot een puntenwolk met verschillende kleuren. Zo kan de teler meteen zien hoe de teelt zich ontwikkelt en wat de verwachte opbrengst is. In de wereld van de bomenkweek is de dikte van de stam vaak bepalend voor de marktprijs.”
Meteen sturen
Het meten van de stamdikte met de hand is ondoenlijk. “Zeker als je weet dat op een hectare al gauw duizenden boompjes staan. Dat zou veel te veel tijd en mankracht kosten. Daarom blijkt later pas hoe een boompje groeit en wat die nu echt opbrengt. Door inzet van onze app heeft de ondernemer cruciale en exacte informatie meteen beschikbaar waarmee hij kan sturen met bijvoorbeeld bemesting.”
AgroWizard werd in 2020 opgericht als startup door techbedrijf Genzai, boomkwekerij Fleuren en Inventurinq, het participatiebedrijf op het gebied van duurzame innovaties van Pim Deuling. “We kwamen elkaar tegen in het Blue Innovation Center in Venlo”, vertelt Pim. “Han Fleuren vroeg zich af of zo’n diktemeter niet te maken zou zijn. We zijn bij elkaar gaan zitten en zijn aan de slag gegaan. Bijna drie jaar hebben we eraan gewerkt. Eenvoudig was het niet. Het grote probleem van een startup is altijd geld. Bewijzen dat een prachtig idee ook in de praktijk werkt is mooi. Maar in die periode heb je nul omzet. Banken en investeerders zijn in veel gevallen huiverig. We hebben met succes een beroep gedaan op een innovatiesubsidie van ontwikkelingsmaatschappij LIOF. Geen enorm bedrag, maar wel belangrijk in onze contacten met andere partijen en voor het vertrouwen van huisbankier Rabo. Dat is toch een belangrijk steuntje in de rug. Nu is de app op de markt en wordt die inmiddels door verschillende kwekers gebruikt, onder andere bij Fleuren.”
'Hoog op ons verlanglijstje staat de app die aangeeft hoeveel CO2 een boom opneemt'
Opschaling en doorgroei
AgroWizard, inmiddels met tien man werkzaam op de campus en de startupfase ontgroeid, richt nu het vizier op doorgroei en opschaling. “We werken aan verschillende nieuwe apps. Onder andere aan een meetapp voor de hoogte van bomen, in de wereld van bos- en haagplantsoen een factor die de prijs bepaalt. Hoog op ons verlanglijstje staat de app die aangeeft hoeveel CO2 een boom opneemt. Opslag van CO2 in bomen wordt een hot item. De Europese Unie heeft besloten dat er de komende jaren drie miljard bomen geplant worden. Die worden geld waard, alleen al omdat ze CO2 opslaan waarvoor vergoedingen betaald worden. Telers moeten wel kunnen meten hoeveel CO2 welke boom opneemt.”
Complete appstore
Over vijf jaar wil AgroWizard een complete AppStore zijn voor telers en kwekers. Als markt ziet de startup in eerste instantie West-Europa. “Er zijn nog zo veel opties, alleen al als je kijkt in een cirkel van pakweg 100 kilometer rond Venlo zien wij diverse hotspots; boomteelt, fruitteelt, carbon farming, opkweek van planten, etc. Met steeds meer ondernemers die naar precisielandbouw willen. Daar heb je apps voor nodig die de bodemkwaliteit meten, meststoffen, water, de aanwezigheid van insecten, beginnende plantenziektes, kleuren, enzovoort. Met onze meetapps faciliteren we bedrijven om precisielandbouw in de praktijk te brengen. Uiteraard met behulp van AI.”
Naast het ontwikkelen van nieuwe apps focust AgroWizard op het internationaal vermarkten. De ondersteuning van LIOF is daarbij meer dan welkom. “Zaken doen over de grens betekent werken in een andere zakelijke cultuur en hele andere netwerken. Dankzij de inspanningen van LIOF en ook RVO hebben we flink kunnen zaaien in het buitenland. Er zijn diverse concrete contacten gelegd die zeker resultaten zullen opleveren.”
Meer informatie op www.agrowizard.com
Deze testimonial werd geproduceerd door en voor het Ondernemen in Limburg magazine.
Tekst: Jos Cortenraad
Beeld: Raoul Limpens
April 2024.
Hulp nodig?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.