In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

Biomosae ©RWF-07881.jpg

Mini-fabriekjes beschermen planten tegen schimmels

‘Ons product draagt bij aan 50% minder schadelijke pesticiden in 2030’

Alex Schmeets, CEO van BioMosae

LIOF helpt deze ondernemer met:

LIOF investeerde in startup BioMosae met het Limburg Vroege Fase Fonds (LVFF). Het LVFF is een deelfonds van het Limburg Startup Capital Fund (LSCF) dat eerder dit jaar geopend werd. Dit fonds is bestemd voor startups en mkb’ers die met hun innovatie bijdragen aan de belangrijkste maatschappelijke transities voor de komende jaren: energie, circulariteit, gezondheid en digitalisering. BioMosae heeft met haar innovatie zelfs impact op meerdere transities.

Meer weten?

Over BioMosae

BioMosae ontwikkelt een actieve ingrediënt voor de volgende generatie biologische gewasbeschermingsmiddelen. Het product heeft een veel lagere milieu-impact dan conventionele toxische synthetische pesticiden die op termijn verboden worden. Daarnaast heeft het product een positieve impact op de kwaliteit van de bodem en lucht (door bijv. vermindering stikstof), planten, gewassen en insecten. Uiteindelijk leidt dit tot gezondere voedselproducten voor de consument.

Biomosae ©RWF-07893.jpg
Biomosae ©RWF-07854.jpg

LIOF en BioMosae

We weten het eigenlijk allemaal wel. Chemische bestrijdingsmiddelen – of pesticiden – zijn schadelijk voor de gezondheid en het milieu. BioMosae weet dit ook én doet hier iets aan. Dit innovatieve bedrijf ontwikkelt biologische gewasbeschermingsproducten en plantversterkers gebaseerd op speciale bacteriën. Gezonder, duurzamer. 

Alex Schmeets, CEO van BioMosae, vertelt:

“Wij helpen telers en boeren om hun gewassen te beschermen zonder toxische chemische pesticiden te hoeven gebruiken. Hiervoor gebruiken we bacteriën als mini-fabriekjes van stoffen die planten beschermen tegen schimmels. Zo bestrijden we schadelijke schimmels met hulp van bacteriën als het ware. Maar dan natuurlijk wel bacteriën die niet schadelijk zijn voor mens en milieu.” 

Dit doen de onderzoekers en ondernemers vanaf de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Hier beschikken zij over een microbiologie-laboratorium. Alex onderhoudt contact met leveranciers, partners en investeerders, zijn collega’s houden zich vooral bezig met de technologie en de productontwikkeling. De financiën en strategie doet hij samen met de CTO.

Veel tijd en geld
Vanuit deze financiële en strategische invalshoek, zocht BioMosae contact met LIOF. Alex: Wij wilden een middel ontwikkelen tegen veelvoorkomende schimmels bij planten. Maar voordat dit daadwerkelijk op de markt kan komen, ben je vele stappen verder. Vergelijk het met een nieuw medicijn. Werkt het middel? Hoe schadelijk is het? Wat zijn de effecten op mens en milieu? Dit vraagt veel tijd en geld. En in ons geval: onderzoek op het gebied van werkzaamheid, toxicologie en ecotoxicologie.”

Over de eerste drempel
Hiervoor zijn investeringen nodig. LIOF aarzelde niet lang, vertelt Niek Theunissen, investment manager bij LIOF: “BioMosae raakt de transities circulariteit, duurzaamheid en gezondheid en draagt hiermee bij aan belangrijke maatschappelijke opgaven. Dit maakte ons enthousiast om in dit bedrijf te investeren.”

Farm-to-Fork: 50% minder schadelijke pesticiden in 2030 dan in 2020


Gezonder … 
Alex legt uit waarom het zo belangrijk is om dit product te ontwikkelen en voorbij die eerste fase te krijgen: “Europa heeft met de Farm-to-Fork-strategie bepaald dat in 2030 50% minder schadelijke pesticiden moet worden gebruikt dan in 2020. Dat is een flinke opgave. Ons product draagt hieraan bij.”

… en duurzamer
“Nieuwe regels en maatschappelijke druk dwingt telers een deel van hun synthetische gewasbeschermings- en bemestingsproducten in te ruilen voor biologische opties. Erg populair zijn strategieën voor geïntegreerde bestrijding, of IPM. Een manier om de teelt van gezonde gewassen zo duurzaam mogelijk maken. Ons nieuwe biologisch gewasbeschermingsmiddel maakt dit mogelijk.”

Chemische pesticiden veroorzaken veel schade 
aan zowel de gezondheid van mensen als het milieu


Minder afhankelijk, minder afval
“Gebruikt een teler de juiste biologische gewasbeschermingsmiddelen op de juiste momenten? Dan zal deze uiteindelijk minder synthetische bestrijdingsmiddelen nodig hebben.” Lagere teeltkosten dus, terwijl de opbrengsten hoog zijn én van een goede kwaliteit. Alex: “Zo werken we ook samen aan financiële duurzaamheid. Daarnaast gebruiken we bij de productie van biologische bestrijdingsmiddelen biologische verbindingen als grondstof. Dat betekent: geen afval.”  

Het eindrecept is in zicht
BioMosae kijkt enthousiast naar de toekomst: “Na vele jaren ontwikkelen, gaan we komend jaar ons uiteindelijke product formuleren, samen met onze partner Ceradis. Waarbij we als het ware een ‘eindrecept’ maken. We hopen in 2025 of 2026 een nieuw biologisch gewasbeschermingsmiddel te kunnen introduceren.” 

Haak ook aan!
Heeft Alex tot slot nog een tip voor andere ondernemers die ook duurzamer, slimmer en met meer aandacht voor gezondheid willen ondernemen? “Haak aan op de bestaande Brightlands eco-systemen. Dat kan ik van harte aanbevelen. Het heeft ons veel gebracht. Venlo voor het Agri-food netwerk, Maastricht voor valorisatie, marketing en juridische ondersteuning en de Chemelot Campus is zelfs ons thuis geworden vanwege de hoogwaardige lab-infrastructuur.”

De Brightlands-campussen in Limburg bieden een enorme infrastructuur aan kennis. 
Laat het niet ongebruikt liggen!


Voor meer info ga naar www.biomosae.com.

Dit testimonial is van november 2022.
Fotografie Ron Wiersma.

Deel deze pagina

Samen met AMIBM

Vragen?

Niek Theunissen
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?