In drie stappen
het juiste contact
70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.
Chiron heeft het goed begrepen
‘Wij werken aan innovaties om menselijk lichaamsgedrag in een laboratorium na te bootsen. Om ziektes beter te begrijpen. En zo de zorg voor patiënten te verbeteren.’
Carlo Alberto Paggi and Dustin Dopsa, Co-founders & Managing Directors van chiron
LIOF helpt deze ondernemer met:
LIOF is inmiddels flink getraind in het herkennen en waarderen van technologische ontwikkelingen die onze wereld gezonder, veiliger en duurzamer maken. Martine Rouseeau, business developer LIOF: “Inderdaad. Het eerste project van chiron: Move-it ondersteunen wij via ons programma LimburgToekomstbestendig. Voor het tweede project, OPZuid Intellectuals, hielpen wij bij het aanvraagproces om ondersteuning te krijgen via Stimulus.”
Een project van
Business DevelopmentMeer weten?
Over chiron
Betere tests zonder dierproeven, veiligere klinische proeven, medische oplossingen op maat, duurzame technologische mogelijkheden. chiron heeft het goed begrepen, want dit is slechts een greep uit de voordelen die dit innovatieve bedrijf mogelijk maakt. Zij ontwikkelt geavanceerde technologieën die menselijke gewrichten nabootsen, zoals de knie of elleboog. Om zo behandelingen voor ziektes zoals artrose te vinden.
Carlo: “De organ-on-chiptechnologieën van chiron kunnen unieke mechanische krachten uitoefenen op menselijke cellen. Dit maakt belangrijke informatie voor medicijnen, celtherapieën en wetenschappelijk onderzoek toegankelijk. Daarnaast kunnen farmaceutische bedrijven hiermee betere preklinische tests uitvoeren. Zonder dierproeven. Dit is diervriendelijk, sneller én maakt latere klinische proeven veiliger.”
LIOF en chiron
Dustin: “Wij zochten contact met LIOF voor 2 projecten: het Move-it platform en het project OPZuid Intellectuals.” De ambitie is helder voor Dustin: “Met het eerste project willen wij cutting-edge technologie ontwikkelen die het mogelijk maakt om stukjes weefsel mechanisch te stimuleren. Met het tweede project willen wij ons huidige ‘kraakbeen-op-chip’model zo verbeteren dat wij dit ook kunnen gebruiken voor het onderzoeken van artrose.”
6 partners, meer dan 2 miljoen euro
Met succes! Carlo vertelt hier meer over: “In het OPZuid-project werken wij samen met TNO, Hy2care, Medace, de Universiteit van Maastricht en de Universiteit van Twente. Met een totaalbudget van meer dan 2 miljoen euro maakt dit project het mogelijk om ons meest waardevolle product daadwerkelijk in de markt te zetten.”
“Wij zijn enorm dankbaar voor alle ondersteuning van LIOF om ons bedrijf verder te ontwikkelen. Van grote waarde.”
Waarom zijn deze projecten zo bijzonder?
“Wij raken hiermee 2 belangrijke onderwerpen in de biotechnologie en gezonde samenleving: ethiek en milieu”, legt Carlo uit. “Ten eerste de ethische kant: onze modellen zijn bedoeld om geneesmiddelen preklinisch goed te keuren zonder dat dierproeven nodig zijn. En omdat onze technologieën menselijke cellen bevatten, kunnen wij ziektes beter nabootsen. Zo creëren wij een unieke aanpak voor zowel geneesmiddelenonderzoek als geneeskunde ‘op maat’.”
Ook aan het milieu is gedacht
Ten tweede het milieu. “Iedereen bij chiron heeft eerder gewerkt in laboratoria. Wij weten dus heel goed hoeveel plastic hier iedere dag verbruikt wordt. Zo moet alles dat in contact komt met biologische producten worden vernietigd. Met het oog op de veiligheid. Maar, veel laboratoriummaterialen bevatten tot wel 50% plastic dat helemaal nooit in contact komt met biologische producten. Hoe kunnen we dat plastic wel hergebruiken? Met dit project denken we daarover na.”
chiron zit niet stil!
Dustin:“We hebben inmiddels het project Move-it succesvol afgerond met de productie van een eerste minimum viable product. Dat heet ook wel ‘MVP’ in de start-upwereld. Het project OPZuid startte in maart 2024. We boeken op dit moment belangrijke vooruitgang in het ontwerp van het ‘kraakbeen-op-chip’model voor artrose en de evaluatie van ‘herbruikbare’ onderdelen. Om zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen.”
“Onze klanten zijn onze meest waardevolle critici.
We doen er dus alles aan om hen het allerbeste te bieden.”
Heeft Carlo tot slot nog tips voor andere ondernemers?
“Zorg dat je doelen realistisch zijn. Rome is tenslotte ook niet in 1 dag gebouwd”, benadrukt Carlo. Daarnaast adviseert hij om jezelf in de schoenen te plaatsen van de mensen die jouw technologie of product gaan gebruiken. “Onze klanten zijn onze meest waardevolle critici. We doen er dus graag alles aan om hen het allerbeste te bieden. Producten met de meeste impact. Om iemands werk effectiever, efficiënter én plezieriger te maken. Dan is de kans ook groter dat ze het opnemen in hun standaard werkwijze - en daardoor hopelijk nog minder dierproeven nodig zijn.”
Deze testimonial is van november 2024
Fotografie: Ron Wiersma, Maastricht (ronwiersma.nl).
Hulp nodig?
Wil jij weten hoe LIOF jou kan helpen bij je verdere groei? Neem gerust contact met ons op. We staan voor je klaar!