In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

Brookberries

‘Hoe belangrijk data ook zijn, groene vingers blijven nodig’

Marcel Dings, oprichter Brookberries

LIOF helpt deze ondernemer met:

Brookberries heeft deelgenomen aan 2 kennistrajecten vanuit het programma LimburgAgrofood: Big Data en Gezonde Voeding. Met de uitkomsten van deze trajecten zijn zij gestart met te onderzoeken hoe verschillende lichtspectra van invloed zijn op belangrijke ingredienten van aardbeien (bijv. anti-oxidant, Vit C). Ook is Brookberries, als lid van Fossa Eugenia betrokken Top Zuid, een samenwerkingsverband tussen de 4 telersverenigingen in Noord-Limburg. Samen met de andere ROM’s en Top Zuid is LIOF nu trekker in het project Voedselwaarde. Dit project beoogt initiatieven op het gebied van reststromen aan elkaar te koppelen. Met als doel de voedselverspilling in Nederland te reduceren.

Een project van
Nedermaas LBDF Ideeënfonds
Meer weten?

Over Brookberries

Dings Aardbeien en Brookberries zijn in 20 jaar uitgegroeid tot de specialist in aardbeien in kassen. Op 4 locaties in de gemeente Venlo worden met de modernste technieken op de meest milieu verantwoorde manier jaar rond aardbeien geteeld van topkwaliteit.

LIOF en Brookberries

Marcel Dings, oprichter Brookberries

Bij aadbeienteler Brookberries in Beldfeld is het deze ochtend een vrolijke drukte. In de kantine stort een gemêleerd gezelschap zich op koffie en huisgemaakte gerechten. HAS-studenten zijn er bezig met hun onderzoek. Het zijn topdagen in het aardbeienseizoen. Marcel Dings richtte het bedrijf 20 jaar geleden op. Dings: "Werksfeer is voor mij belangrijk. Ik zie onze medewerkers graag met een smile de kas in gaan. Als ze zich prettig voelen presteren ze beter. Op onze personeesfeesten draaien we Limburgse carnavalschlagers maar ook Poolse en Roemeense muziek. Dat zorgt voor verbinding. We beseffen maar al te goed dat mensen ons kapitaal zijn".

Sins 2008 heeft hij Brookberries met zijn compagnon Peter van den Eertwegh uitgebouwd tot een bedrijf van twintig hectaren waarvan vijf met groeilicht. Daardoor kan 'jaarrond' geteeld worden: ook in de wintermaanden en het vroege voorjaar. Telersvereniging Fossa Eugenia verzorgt de afzet. Op het gebied van de kasaardbei is Nederland veruit leidend. Met teelt onder LED-licht geldt Brookberries als pionier: er zijn wereldwijd geen andere projecten van deze omvang. Klantgericht werken en maatwerk zijn sleutelwoorden bij het bedrijf. Men kan hier tot 's avonds bestellen. Vanuit het Westland zijn ze sneller in Engeland, maar naar Duitsland winnen wij al gauw een halve dag aan 'versheid'.

LIOF heeft ons jaren geleden als telers aangespoord meer samen te werken. Samenwerken aan de regiovisie voor een sterke glastuinbouw. In het verlengde daarvan is Brookberries met LIOF in twee kennistrajecten gestapt. Het eerste traject is een gezondheidsproject in samenwerking met Universiteit Maastricht. We worden steeds ouder in ons deel van de wereld, en steeds meer mensen zijn bezig met gezondheid. Aardbeien en ander zacht fruit staan in de belangstelling. Maar gezondheidsclaims voor voedsel zijn lastig. Ik wilde weten welke gezonde stoffen er zitten in aardbeien. Het onderzoek liet zien dat voor ons de focus zou moeten liggen op vitamine C."

De tweede kennisvraag betreft big data. "Met de kennis uit het eerste traject wilden we onderzoeken welke verschillen we zien als één ras onder drie verschillende lichtsoorten planten. Studenten van de HAS verzamelen nu data over smaak in verschillende fasen van de teelt. Dat doen ze zowel via smaakpanels als via een smaakmodel van Universiteit Wageningen. Daarnaast hebben ze in proefbakken gemeten hoeveel vruchten er hangen. Als telers weten we dat als er veel vruchten hangen, de smaak minder is. Om dit nu met data te kunnen onderbouwen worden de plantbelastingresultaten gecombineerd met de data uit de smaaktesten.

Data zijn hot. Ze worden steeds belangrijker voor het telen als vermarkten van producten. Maar het is ook best een issue om te bepalen van wie data eigenlijk zijn. Wanneer spreek je nog van kennisdelen en wanneer wordt het kopiëren? Daar zijn w wel kritischer in geworden. Wij, en dat geldt voor alle telers die aangesloten zijn bij Fossa Eugenia, gebruikten data altijd al, bijvoorbeeld door te plannen op basis van eerdere producties. Onze schaalgrootte verlangt in feite dat we meer met data werken om de productie te ondersteunen. Om nog specifieker te weten wanneer en in welke mate we water, temperatuur en voeding moeten brengen. Maar hoe nuttig deze ondersteuning ook is, de 'vent' bijft leidend. Je zult nog steeds de kas in moeten en je groene vingers laten gelden.

De ervaring met LIOF is voor mij heel waardevol. We hadden het misschien ook zelf kunnen doen, maar de trajecten met LIOF werkten als een vliegwiel. Ze brengen partijen bij elkaar en stimuleren ondernemers om na te denken over de toekomst. De juiste begeleiding bij de ontwikkeling van de visie van je onderneming is een meerwaarde. Als je dat als bedrijf beseft ben je klaar voor zo'n kennistraject en vallen alle puzzelstukjes in elkaar".

"We wilden weten welk effecten verschillende lichttypen hebben op inhoudsstoffen en smaak."

Hulp nodig?

Jeffrey Lutje Spelberg
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?