In drie stappen
het juiste contact
70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.
Het wat en hoe van circulaire businessmodellen
“Circulaire businessmodellen zijn daarentegen zo samengesteld, om de levensduur van producten te verlengen, materialen te hergebruiken en efficiënter om te gaan met grondstoffen”
Nancy Bocken, professor in Sustainable Business
LIOF's circulariteitsevent
Duurzaamheid en circulaire economie zijn begrippen waar we de komende jaren niet meer omheen kunnen. In een wereld waar grondstoffen schaarser worden en de druk op het milieu toeneemt, is het van cruciaal belang dat bedrijven nadenken over hoe ze hun bedrijfsmodellen kunnen aanpassen om duurzamer te opereren. Tijdens het LIOF circulariteitsevent verkende Nancy Bocken, professor in Sustainable Business en onderzoeker bij Circular X, de wereld van circulaire businessmodellen.
CircularX
Wil je je laten inspireren door uiteenlopende interessante cases van ondernemers of wil je meer weten over (de mogelijkheden met) circulaire businessmodellen? Dit platform wordt gesubsidieerd door de European Research Council en doet onderzoek naar verschillende circulaire businessmodellen.
Circulaire businessmodellen
Wat zijn ze en waarom zijn ze zo belangrijk?
In de huidige lineaire economie worden grondstoffen gewonnen en gebruikt om nieuwe producten te maken. Dit proces put de natuurlijke hulpbronnen uit en leidt tot verspilling van materialen. “Circulaire businessmodellen zijn daarentegen zo samengesteld, om de levensduur van producten te verlengen, materialen te hergebruiken en efficiënter om te gaan met grondstoffen”, legt Nancy uit. “Het belast het milieu daarmee minder en verkleind de ecologische voetafdruk van een bedrijf.”
Gesloten en open innovatie
Een belangrijk aspect van circulaire businessmodellen is de mate van samenwerking en innovatie. Bedrijven kunnen worden ingedeeld in verschillende categorieën op basis van hun benadering. Aan de ene kant heb je het 'level of service'-spectrum, waar bedrijven producten verkopen, leasen of verhuren, of betalingen ontvangen op basis van gebruik of prestatie. Aan de andere kant is er het 'resource'-spectrum, dat betrekking heeft op hoe bedrijven omgaan met de materialen en grondstoffen die ze gebruiken.
“Een belangrijk onderscheid in deze benadering is dat van gesloten versus open innovatie”, vertelt Nancy verder. “Gesloten innovatie verwijst naar het feit dat bedrijven in hun eentje proberen te innoveren, zoals Apple dat zijn verpakkingen recyclebaar maakt. Aan de andere kant zien we steeds meer bedrijven samenwerken met anderen om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Dit gebeurt omdat bepaalde uitdagingen industrieoverstijgend zijn. Samenwerking met concurrenten, zogeheten co-opetition, is dan nodig om duurzame oplossingen te vinden.”
Circulaire economie in Limburg
In Limburg wordt de overgang naar circulaire businessmodellen actief aangemoedigd en ondersteund. Jaarlijks wordt de Circulaire Innovatie Top 20 georganiseerd, waar innovatieve initiatieven uit diverse sectoren worden erkend. “Hier zie je dat circulaire modellen zich niet beperken tot slechts één sector, maar wijdverspreid is in Limburg. Van kleding tot zonnepanelen tot machines, zowel start-ups als gevestigde bedrijven, groot en klein, zijn betrokken bij deze transitie.” Niet alle bedrijven zijn volledig circulair, maar het toepassen van het gedachtegoed getuigt van een groeiend bewustzijn en engagement voor duurzaamheid.
Meer weten?
Wil je meer informatie over hoe LIOF jou kan helpen op weg naar een circulair businessmodel? Neem dan contact met ons op.