In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

Nu is het moment om het stokje door te geven

Talitha Muusse: “Het klimaat bewustzijn onder jongeren is enorm. De generatie van nu ziet klimaatverandering als de grootste uitdaging van hun tijd. Ze hebben het besef en zien die urgentie. Maar het gaat ook over onze hele houding als mensen en hoe we omgaan met deze planeet. Dat zie ik niet bij de huidige generatie, de beslissers.”

 

LIOF festival zoomt in op transitie energie

Op donderdag 29 juni kwamen zo’n 350 Limburgse ondernemers bijeen voor het LIOF Festival. Wederom diende Beachclub Degreez in Panheel als podium voor een aantal inspirerende sprekers. Een daarvan was Talitha Muusse, Millennial expert rondom thema’s als energie, duurzaamheid en innovatie. Zij ging op enthousiaste wijze het gesprek aan over ‘de energietransitie door de ogen van jongeren’.

Over Talitha

Talitha Muusse is sociaal ondernemer, spreker en oprichter van vele jongereninitiatieven. Ze deed haar ervaring met duurzaamheid op bij MVO Nederland; eerst als stagiair en projectmedewerker en momenteel als lid van de Raad van Toezicht. Talitha studeerde als Bedrijfskundige (Msc) af aan de Eramus Universiteit Rotterdam op het onderwerp 'Duurzaam Leiderschap van Generatie Y'. Als ondernemer is Talitha een van de co-initiators van de Duurzame Jonge 100: een platform voor jonge duurzame ondernemers en professionals. Momenteel is Talitha spreker, dagvoorzitter en de drijvende kracht achter de Energieboot: de accelerator voor young professionals die duurzame energieprojecten ontwikkelen! Recent lanceerde zij de stichting Blikverruimers: het eerste opleidingsprogramma in Nederland voor Young Professionals die toezichthouder of commissaris willen worden.

Geef jongeren meer zeggenschap 

De half Peruaanse en half Nederlandse Talitha is geboren en getogen in Rotterdam. Ze groeide op in twee culturen, met ouders die 20 jaar in leeftijd verschillen. “Als tiener had ik al interesse in de verschillende generaties. Ik raakte gepassioneerd over de dynamiek tussen die generaties en houd mij inmiddels al vele jaren bezig met de Millennials en Gen Z.”

Beslissend moment in de geschiedenis

Vroeger betekenden rokende schoorstenen dat het goed ging met de economie. De jongeren van deze tijd zien het vooral als iets wat anders moet. Duurzaam moet. De ontdekking van de fossiele industrie heeft voor een enorme welvaartspiek gezorgd.

“We bevinden ons op een beslissend moment in de geschiedenis. De opwarming van de aarde neemt per decennium toe. En het gaat alsmaar sneller.” - Talitha Muusse

Een andere koers

Hoe dit voor de toekomstige generaties gaat uitpakken, is volledig afhankelijk van onze acties nu. “We hebben nu nog de mogelijkheid om voor een andere koers te kiezen. Gaan we op een destructief pad door, en worden we noodgedwongen door de natuur gestopt omdat onze biodiversiteit, ecosysteem, weersomstandigheden, welvaart en gezondheid dusdanig verslechtert? Of kiezen we bewust voor het alternatief? Uiteraard hoop ik heel erg op het laatste. Het is fascinerend hoe snel, in relatief korte tijd, die boodschap van generatie op generatie veranderd is.”

Ter discussie: ‘Wat doet dit met jullie?’

Op Talitha’s vraag ‘wat doet dit met jullie?’, antwoordt iemand: “We zijn niet genoeg bekend met de urgentie. Waarom horen we dit verhaal te weinig vanuit Den Haag?” Talitha reageert: “Het klimaat bewustzijn onder jongeren is enorm. De generatie van nu ziet klimaatverandering als de grootste uitdaging van hun tijd. Ze hebben het besef en zien die urgentie. Maar het gaat ook over onze hele houding als mensen en hoe we omgaan met deze planeet. Dat zie ik niet bij de huidige generatie, de beslissers.”

Een andere toeschouwer zegt: “Tot nu toe konden we veel oplossen met geld. Het gaat om welvaart en macht. Onze kinderen hebben dat niet en daarom kijken ze naar ons. Wij hebben wel de macht om dingen te fixen, maar zijn niet bereid een stukje welvaart in te leveren.” Talitha is het eens. Maar een andere toeschouwer niet helemaal. “Ik ben een Boomer. De jonge generatie zijn de mensen die we nu nodig hebben. Misschien krijgen ze ons niet overtuigd. Verandering komt met generaties. Nu staat een generatie op die begrijpt dat we volledig de verkeerde kant op gaan. Ik hoop dat zij de mogelijkheid krijgen het tij te keren, daar waar wij het niet kunnen of niet lukt. De vraag is of we het gaan redden. Maar technologieën gaan zo snel dat ze ook dit soort gigantische problemen het hoofd kunnen bieden.”

Geef jongeren meer zeggenschap

De afgelopen 10 jaar heeft de Millennial expert bij veel bedrijven mogen binnenkijken. Ze sprak met young professionals, maar ook met bestuurders van bedrijven. “Ik zie vaak dat jongeren weinig ruimte krijgen om aan het stuur te staan en daadwerkelijk iets te kunnen doen. We hebben geen tijd om te wachten totdat zij in bestuurlijke rollen zitten. Het is essentieel om hen nu al meer zeggenschap te geven over de keuzes die worden gemaakt. Die keuzes hebben invloed op het scenario waarin zij zullen belanden.”

Moreel vraagstuk

Talitha vindt het zelfs een moreel vraagstuk of de huidige generatie er verantwoordelijk voor mag zijn hoe leefbaar de planeet is, waar de mensen die nu geboren worden hun leven gaan leiden. “Het is een van de grootste ethische vraagstukken van deze tijd. Op dit moment hebben we geen institutionele of politieke processen om rekening te houden met die belangen. Maar in de toekomst willen mensen ook schone lucht, duurzame grondstoffen en een gelukkig leven leiden. Wij kunnen nu met onze beslissingen invloed hebben op hun startpositie. Het is onze morele verantwoordelijkheid om iets door te geven wat leefbaar is.”

Waarom zijn jongeren zo boos?

Jonge klimaatactivisten, zoals Hannah Prins en Greta Thunberg zijn erg actief in de media. Allemaal willen ze hetzelfde: praten over het klimaat. Maar waarom zijn jongeren zo boos? Die vraag krijgt Talitha heel vaak. “Kijk er eens anders naar. Zij zijn pas in de samenleving gestapt en zien allerlei problemen op zich afkomen. Is het niet logisch dat zij met deze boosheid zitten? Ook interessant om te zien is dat de klimaatbeweging samensmelt met andere bewegingen, bijvoorbeeld racisme. De jeugd doet een beroep op ons. Want vreemd genoeg zitten zij niet aan tafel. Terwijl zij het meest geraakt worden door die beslissingen.”

De Groene Vloot

Een van Talitha’s initiatieven is De Groene Vloot, waarbij 100 jonge mensen uit heel Nederland mee op zeiltrip naar de Waddeneilanden gaan. “Het zijn young professionals van grote organisaties, alle partijen die een rol spelen in de energietransitie. Strak in het pak en volledig met de oude mindset, stappen ze aan boord. Na 5 dagen in de pure natuur en diepgaande gesprekken over o.a. waarde, principes en toekomstbeeld zijn ze helemaal veranderd. Vanuit een heftig ronddraaiende molen naar de ultieme bezieling. Erg bijzonder om te zien!”

“Probeer de jonge generatie serieus te nemen. Luister naar hun zorgen en boodschap. Begrijp hun taal. Duik hun belevingswereld in en zet de kracht en energie van jongeren - die zo ongelofelijk doordrenkt zijn van het belang van klimaat en duurzaamheid op jonge leeftijd - in voor deze transitie. Alleen zo kunnen we samen gaan versnellen.”

“Jongeren zijn echt al stappen aan het zetten. Wat ze nodig hebben is veel meer ruimte en support. Nu is het moment om het stokje door te geven.” - Talitha Muusse

Deel deze pagina
Liof_festival_2023_RWF-03243.jpg

Hulp nodig?

Martin Schreurs
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?