In drie stappen
het juiste contact
70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.
Energie armoede maakt arm
Volgens de energieleider Arash Aazami leven wereldwijd 2,5 miljard mensen in energiearmoede. Voorzien in de primaire energiebehoefte, bijvoorbeeld hout sprokkelen om te koken, is voor deze mensen ontzettend tijdsintensief. “Het kost 30% van hun wakkere uren. Tijd die ze niet kunnen besteden aan werk, educatie of opvoeding.
LIOF festival zoomt in op transitie energie
Op donderdag 29 juni kwamen zo’n 350 Limburgse ondernemers bijeen voor het LIOF Festival. Wederom diende Beachclub Degreez in Panheel als podium voor een aantal inspirerende sprekers. Een daarvan was Arash Aazami, thought leader op het gebied van energie. Zijn mooie verhaal ‘Energy Buddhism’ - wanneer alles is verbonden met alles - heeft menig luisteraar aan het denken gezet.
Over Arash
Arash Aazami is een echte renaissance-man. Opgegroeid in West-Afrika uit Nederlandse en Perzische ouders, maakte hij op jonge leeftijd al carrières als musicus, internet-ondernemer én energie-expert. Zo brengt hij een unieke combinatie van kunst en technologie, wetenschap en ondernemerschap ten tonele. Hij richtte in 2010 een uniek energiebedrijf op dat meer verdiende naarmate het minder energie verkocht. In 2014 werd dit businessmodel bekroond door MIT. Sinds 2015 houdt hij zich als oprichter van Renaissance21 bezig met de ontwikkeling van een Internet of Energy, dat ieder mens zal kunnen voorzien van duurzame energie.
Energie is niet vanzelfsprekend
De half Perzische en half Nederlandse Arash groeide op in Niger (West-Afrika). Als klein jongetje leerde hij dat je er niet blind van kunt uitgaan dat energie met één druk op de knop beschikbaar is. Dit heeft veel invloed gehad op zijn verdere ontwikkeling.
Fossiele energie raakt op
Tegelijkertijd leven wij in een wereld waarin we hele grote hoeveelheden fossiele energie gebruiken. Maar hoeveel produceert de aarde eigenlijk in de vorm van olie, kolen en gas? Uit de berekening van Arash blijkt dat we 1 miljoen keer meer fossiele energie verbranden dan dat de aarde kan produceren.
We kunnen niet op deze manier doorgaan en moeten ons energiesysteem steeds efficiënter maken, zodat we in balans komen met de planeet. Het komt erop neer dat we 99,9999% moeten besparen. Óf we ontwikkelen een nieuw model dat het oude overbodig maakt. Herontwerpen vanaf de basis dus.
Energiearmoede maakt arm
Volgens de energieleider leven wereldwijd 2,5 miljard mensen in energiearmoede. Voorzien in de primaire energiebehoefte, bijvoorbeeld hout sprokkelen om te koken, is voor deze mensen ontzettend tijdsintensief. “Het kost 30% van hun wakkere uren. Tijd die ze niet kunnen besteden aan werk, educatie of opvoeding. Als dit je realiteit is, heb je simpelweg de tijd niet om uit armoede te komen. Dus energiearmoede maakt dat je arm blijft. Daarom is het zó belangrijk dat wij werken aan universele toegang tot moderne vormen van energie. Het is ons ticket om structureel uit die armoede te komen!”
De geschiedenis herhaalt zich
Eeuwenlang heeft de mensheid gebruikgemaakt van hernieuwbare energie. Maar er kwam een moment in onze geschiedenis dat we fossiele grondstoffen uit de aarde ontdekten. “Dat heeft de industrialisering in de weeg gebracht. We werden slim, mobiel, verbonden en welvarend. Nu leven we in een hele spannende tijd. We vinden steeds betere alternatieven. De geschiedenis herhaalt zich.”
Hoopvol vooruitzicht
Van een hernieuwbaar tijdperk naar een niet-hernieuwbaar tijdperk en hernieuwbaar tijdperk 2.0. Het grote verschil tussen vroeger en nu? “Met één druk op de knop kunnen we in onze behoeftes voorzien op de manier die we zoeken, in de concentratie die we zoeken. Met andere woorden: het welvaartsniveau dat we hebben kunnen bereiken met dank aan fossiele energie, hebben we gebruikt om die fossiele energie niet meer nodig te hebben. En op een veel betere manier te borgen dat wij de komende duizenden jaren in een welvarende positie kunnen blijven. Dat is hoopvol!”
Meerdere transities in één
Volgens Arash blijft het niet bij de energietransitie. “Vanwege de fundamentele aanpak, is het ook een economische transitie. Het waarde creërend vermogen zijn wij op dit moment aan het distribueren. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op alle daken. Als je dat doorrekent, heeft dat een ongelofelijk effect op ons systeem. We zitten ook in een maatschappelijke transitie, omdat wij mensen anders verbonden zijn. En als laatste een institutionele transitie, want er zijn andere wetten en kaders vereist. Een nieuwe mindset is meer nodig dan ooit.”
“Hoe meer wij bewust onze energie kunnen inzetten aan het bouwen van een toekomst waarin we geloven, hoe effectiever wij die toekomst maken.” - Arash Aazami
Drie mindsets voor systeeminnovatie
Als je het hebt over systeeminnovatie, benoemt de energieleider drie mindsets.
• De Seeker: de wetenschapper die gelooft in iets wat nog niet (helemaal) bewezen is en er alles aan doet om het beter te begrijpen. “De antwoorden die we zoeken, liggen in de natuur.”
• De Kunstenaar: een creatieveling met hele gekke ideeën. Van een led lamp laten branden door het aaien van een plant tot een gletsjer maken in de woestijn. “Het kan allemaal dankzij de kunstenaars mindset.”
• De Hacker: de nerd die naar een systeem kijkt zoals het is en dit weet in te zetten om iets te bereiken. Eerst: internet heeft energie nodig. Nu: energie heeft internet nodig. “Digitalisering en energietransitie gaan hand in hand: een internet van energie.”
Van consumer naar prosumer
Met de komst van het www-protocol in 1989 gebeurde er iets groots: we konden eenduidig en interactief met elkaar communiceren, waar en wanneer dan ook. “Nu zijn we prosument van kennis en kunde. Niet alleen afnemer, ook aanbieder.” Dit had een enorme maatschappelijke impact, namelijk 5 miljard internetgebruikers in 2022. Diezelfde ontwikkeling ziet Arash in het energiedomein. “Ons huidige energiesysteem is perfect ontworpen voor eenrichtingsverkeer. Maar gedecentraliseerde hernieuwbare energie veroorzaakt stress in een gecentraliseerd systeem. Congestie is daardoor de nieuwe realiteit geworden. Een gedistribueerd systeem is hard nodig. Geen aanbieders of afnemers meer, maar tweerichtingsverkeer. Iedereen kan alles zijn.”
Tot slot zegt Arash: “Dit is ons moment waarin we de keuze hebben, de ruimte hebben, de mogelijkheid hebben om voorbij de ‘cultuur van competitie’ (iets hebben wat de ander niet heeft en daarom waarde creëren) te treden. Dit is voor het eerst het moment waarop we als gemeenschap de optie hebben om naar een ‘cultuur van collaboratie’ te gaan en samen meer te zijn dan de som der delen.”
“Ik nodig jullie uit om te dromen, maar vooral die dromen om te zetten in actie. Want daar maak je het verschil!” - Arash Aazami
Hulp nodig?
Wil je meer weten over de energie transitie of heb je hulp nodig bij de transitiekoers van jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op. Wel staan voor je klaar!