In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

20 maart 2024

Limburg lanceert Brightlands Startup League: springplank voor innovatieve startups

Nu de lente officieel van start is gegaan, krijgen startups een nieuwe mogelijkheid om hun innovatieve ideeën uit te broeden in een veilige, vruchtbare omgeving. Vandaag lanceren de vier Brightlands campussen, Maastricht University, LIOF en Provincie Limburg namelijk gezamenlijk een nieuw initiatief voor startups. Onder de naam Brightlands Startup League krijgen startups alle ondersteuning die nodig is om onder andere hun innovatie op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en digitalisering optimaal te laten groeien en bloeien. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf vandaag via de website www.brightlandsstartupleague.com aanmelden hiervoor. Zo hopen de partners dat nog meer innovaties een weg naar de markt vinden en doorgroeien tot succesvolle Limburgse bedrijven.

Limburgse economie versterken
Provincie Limburg betaalt dit nieuwe initiatief. Gedeputeerde Stephan Satijn legt uit waarom: “Limburg heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een broedplaats voor maatschappelijke innovaties die de wereld gezonder, duurzamer en digitaler maken. Op de Brightlands Campussen zijn al heel veel van dit soort innovatieve ideeën naar de markt gebracht. Mede dankzij de experts van de vier Brightlands Campussen, LIOF en Maastricht University die zich al jaren inzetten om startende ondernemers op weg te helpen. We beschikken in Limburg over veel kennis, expertise, faciliteiten en een heel breed netwerk. Wat we nog misten, was een soort toegangspoort. Want waar begin je als bedenker van een innovatief idee? Hoe vind je je weg naar de ondersteuning die je nodig hebt? En naar de juiste partners om mee samen te werken? Door de krachten van de Brightlands Campussen, LIOF en Maastricht University te bundelen, geven we het startup-klimaat in Limburg een boost. Dat leidt tot meer samenwerking tussen de campussen en tot meer crossovers. Zo kunnen we de innovatiekracht van Limburg vergroten, slimme oplossingen ontwikkelingen voor grote maatschappelijke uitdagingen én de economie nog verder versterken.” 

Zo werkt het
Er worden heel wat ideeën geboren die de wereld gezonder, duurzamer en digitaler maken. Een potentieel ‘gat in de markt’. Maar de weg naar succes zit helaas ook vol gaten. En dus is er behoefte aan een gids die de startende ondernemer om al die valkuilen heen leidt en de kortste weg naar succes wijst, en een broedplaats waarin het ondernemende talent kan rijpen. Dat is precies wat Brightlands Startup League doet. Ondernemers en potentiële ondernemers kunnen zich via de website aanmelden voor één van de vele activiteiten, waaronder een persoonlijk begeleidingsgesprek met een expert van Brightlands, LIOF of Maastricht University. Tijdens dat gesprek wordt besproken in welk stadium een bedrijf of idee zich bevindt. En welke stappen er gezet moeten worden om door te kunnen groeien. 

Brightlands Startup League organiseert een netwerkevent en 10 masterclasses per jaar. Daarin leren (startende) ondernemers bijvoorbeeld hoe je een bedrijf begint, hoe je een goed businessplan schrijft en hoe je je financiering rond krijgt. Deelnemers worden in contact gebracht met mogelijke financiering tijdens de Brightlands Funding Day. Daarnaast kunnen ze een dagdeel op één van de campussen kennis maken met potentiële samenwerkingspartners. Via hun begeleider vinden ze hun weg naar alle faciliteiten en kennis die op de vier Brightlands Campussen, Maastricht University en door LIOF worden aangeboden. Denk aan een kantoorruimte, een cleanroom in een professioneel lab of een samenwerkingspartner. Deelnemers bepalen zelf de route en de snelheid waarmee ze een traject doorlopen en stappen in op het niveau dat het beste bij hen past.

Voor wie is de ondersteuning bedoeld?
Brightlands Startup League is bedoeld voor innovaties uit binnen- en buitenland die een link hebben met de Brightlands thema’s gezondheid, duurzaamheid en digitalisering. Daarbij maakt het niet uit in welke fase het idee verkeert. Ook prille ideeën die een maatschappelijke impact hebben, zijn welkom. In dat geval wordt de bedenker ondersteund bij bijvoorbeeld de marktanalyse, het aanvragen van een patent en het maken van een businessplan. Wie al alle ondernemersskills beheert, kan via de Startup League een netwerk opbouwen. Zo biedt Brightlands Startup League in elke fase ondersteuning op maat: van eerste idee tot scale-up.
____________________________________________________________________

Over Brightlands
Al meer dan tien jaar werken onderzoekers, ondernemers en overheid nauw samen om van Limburg één grote Brightlands regio te maken. Intussen telt Limburg vier Brightlands Campussen waar bestaande, groeiende en nieuwe bedrijven elkaar versterken. Zo is in Limburg een vruchtbare voedingsbodem ontstaan waar innovaties op allerlei terreinen hun weg naar de markt vinden.  

Over Maastricht University
Maastricht University biedt via het Center for Entrepreneurship and Innovation (CEI) ondersteuning aan studenten van alle Limburgse kennisinstellingen die een innovatief idee naar de markt willen brengen, maar nog niet toe zijn aan de stap naar de Brightlands campussen. Ze worden begeleid bij het uitbouwen van hun idee tijdens de Maastricht University Challenge of kunnen deelnemen aan het MILESTONES pre-incubatieprogramma. Zo bouwt CEI aan de kweekvijver van ondernemend talent in Limburg.  

Over Provincie Limburg
Provincie Limburg is een van founding fathers van de vier Brightlands Campussen in Limburg. Al meer dan tien jaar investeert Provincie Limburg via deze campussen in de Limburgse economie. Ook Brightlands Startup League wordt betaald en geïnitieerd door Provincie Limburg.

Ga naar de website van Brightlands Startup League

Meer weten?

Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?