In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

12 december 2022

Innovatievouchers voor Nederlands-Vlaamse samenwerkingen voor Einstein Telescope

Binnen het Interreg EMR-project ET2SMEs (Einstein Telescope to Small and Medium-sized Enterprises) zijn innovatievouchers ter waarde van € 50.000 toegekend aan twee Nederlands-Vlaamse samenwerkingen.

Mobiele apparatuur voor bodemonderzoek
Het Nederlandse Seismic Mechatronics (Veldhoven) en het Vlaamse Battery Pack Service (Peer) gaan samenwerken om mobiele apparatuur voor bodemonderzoek volledig te elektrificeren door middel van een modulair, klant-specifiek accupakket. Hiermee kan Seismic Mechatronics een duurzame, zero-carbon propositie bieden voor bodemonderzoek om de ondergrond in een regio in kaart te brengen, zoals dat voor de Einstein Telescope relevant is.

Meting neerslaande (stof)deeltjes
De Nederlandse ondernemingen SAC Nederland (Heerlen) en M3Engineering (Vaals) gaan samen met het Vlaamse Vamac (Diepenbeek) apparatuur doorontwikkelen om neerslaande (stof)deeltjes op kritische vlakken te meten. Met het vernieuwde concept  is men in staat om in de vacuümruimte van de Einstein Telescope ongewenste deeltjes op de spiegels te meten. Deze deeltjes kunnen het meetproces van de Einstein Telescope verstoren.

Over de Einstein Telescope
De Einstein Telescope is een uniek project met enorme impact dat Europa wereldwijd op de kaart zal zetten. De Euregio Maas-Rijn is één van de regio’s die in aanmerking komt voor de huisvesting van deze grootschalige ondergrondse onderzoeksfaciliteit. De andere mogelijke locatie is Sardinië. Er wordt al volop ontwikkeld aan de technologie en hier liggen duurzame kansen voor bedrijven. 

Gevoelige technologie
Met de ondergrondse Einstein Telescope wordt onderzoek gedaan naar zwaartekrachtsgolven. Dat zijn rimpelingen in het heelal die veroorzaakt worden door extreme gebeurtenissen, zoals de botsing van twee zwarte gaten. Om de golven te kunnen detecteren, worden in de kilometerslange tunnels van het observatorium lasers door vacuümbuizen afgevuurd op spiegels. Het gaat om bijzonder gevoelige technologie, waarbij omgevingsfactoren zoals temperatuur van cruciaal belang zijn. Elke kleine afwijking kan een grote impact hebben op de nauwkeurigheid van de metingen. De temperatuur in de buizen moet dus constant gemonitord worden.

  • Seismic Mechatronics (Veldhoven) en Battery Pack Service (Peer) gaan samenwerken

    Seismic Mechatronics (Veldhoven) en Battery Pack Service (Peer) gaan samenwerken

    Seismic Mechatronics (Veldhoven) en Battery Pack Service (Peer) gaan samenwerken voor de Einstein Telescope.

  • Ook SAC Nederland (Heerlen) en M3Engineering (Vaals) gaan samen innoveren rondom de Einstein Telescope

    Ook SAC Nederland (Heerlen) en M3Engineering (Vaals) gaan samen innoveren rondom de Einstein Telescope

    Ook SAC Nederland (Heerlen) en M3Engineering (Vaals) gaan samen innoveren rondom de Einstein Telescope). 

ET2SMEs-Logo.png
The ET2SMEs project is carried out under the Interreg V-A Euregio Meuse-Rhine Programme, with € 1.15 million from the European Regional Development Fund (ERDF). By investing EU funds in Interreg projects, the European Union invests directly in economic development, innovation, territorial development, social inclusion and education in the Euregio Meuse-Rhine.

Meer weten?

René Kessen
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?