Vind een adviseur

50 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk, financiering en wat nu actueel is.

10 oktober 2019

Vacis ontvangt financiering van Brightlands Venture Partners, HTGF, LIOF en RVO

  • De financiering wordt gebruikt voor de klinische validatie van de Vacis technologie;
  • De eerste toepassing is een vaattoegang voor hemodialyse, dit biedt een uitkomst voor patiënten zonder alternatieven;
  • Het team is uitgebreid met ervaren biotech managers.

Elk jaar sterven er wereldwijd naar schatting 300.000 hemodialysepatiënten wegens een gebrek aan medische alternatieven. Een van de voornaamste oorzaken van deze sterfgevallen is het falen van de vaattoegang. Deze toegang tot het lichaam maakt dialyse mogelijk, in het dialyse proces wordt bloed verwijderd, gefilterd en teruggebracht naar het lichaam. Om het vaattoegang probleem op te lossen, gebruikt Vacis een medisch technologie waarmee het lichaam zelfstandig, met eigen cellen, bloedvaten kan aanmaken. Vacis, het bedrijf dat deze technologie commercialiseert heeft een nieuwe financieringsronde afgerond om GMP-productie (Good Manufacturing Practices) op te zetten, klinische studies uit te voeren en CE-certificering te verkrijgen.

Het bedrijf ontvangt financiering van het in Nederland gevestigde Brightlands Venture Partners en LIOF (via hun Limburg Business Development Fund), evenals het Duitse High-Tech Gründerfonds (HTGF). Deze financiering is aangevuld met een zogenaamd Innovatie Krediet van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). "De financiering en ondersteuning van de investeerders maakt het mogelijk om de klinische studie op te schalen en de marktintroductie met minstens een jaar versnellen", zegt Ken Messier.

“Vacis combineert elegante wetenschap met een sterk managementteam. Brightlands is hét ecosysteem dat het mogelijk maakt om de technologie van Vacis bij patiënten te valideren en snel naar de markt te gaan.”, zegt Casper Bruens - directeur bij Brightlands Venture Partners. Tys van Elk, directeur bij LIOF voegt eraan toe: "Vacis is een goede toevoeging aan de lokale cluster van regeneratieve geneeskunde en het realiseren van dit consortium past perfect bij de toenemende grensoverschrijdende ambitie van LIOF in de Euregio."

Het medische innovatie is een synthetische staaf met een specifiek oppervlak dat onder de huid wordt ingebracht. Dit activeert het lichaam om een weefselcapsule te vormen, welke in de juiste omgeving tot een volledig bloedvat veranderd dat als vattoegang voor hemodialyse wordt gebruikt. "Wij vinden de eenvoud van de oplossing en de biocompatibiliteitsdata zeer overtuigend en zijn blij om Vacis verder te ondersteunen", voegt Anke Cassing, Investment Manager bij HTGF, toe.

Het team is uitgebreid met twee ervaren biotechmanagers, Ken Messier en Josephine Brackman. Met meer dan 30 jaar ervaring in biotech, heeft Ken veel ervaring en expertise op het gebied van klinische validatie en regelgeving. Hij heeft verschillende directeurs- en programmamanagementfuncties bekleed bij bedrijven als Genzyme en DSM Biomedical. Josephine heeft een brede expertise op het gebied van (project) management, intellectueel eigendom en R&D. Ze heeft meer dan 25 jaar ervaring in materialen en biotech en heeft verschillende senior functies bekleed binnen DSM. Josephine en Ken vormen samen met Dominik Klump, de Chief Technology Officer van Vacis, het managementteam van het bedrijf in Geleen.

Het Leids Universitair Medisch Centrum en de Universiteit Maastricht hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de technologie. Het project werd ook ondersteund door de Nierpatiënten Vereniging Nederland en het Biomedical Materials Program (BMM), een publiek-privaat partnerschap tussen industriële en academische partijen en de Nederlandse overheid.

lab Vacis.jpg
Dominik Klump en Josephine Brackman onderzoeken een medische staaf van Vacis in de laboratoriumfaciliteiten InSciTe

Vragen?

Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam: