Vind een adviseur

50 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk, financiering en wat nu actueel is.

4 oktober 2019

Medische innovaties in Limburg die het leven makkelijker maken

De medische sector in Limburg zit allesbehalve stil. Diverse ondernemingen werken aan medische apparaten en hulpmiddelen om het leven van gebruikers makkelijker en aangenamer te maken. Het Business Innovatie Team Limburg (BITL) van de Rabobank en LIOF kenden aan diverse ondernemingen een innovatiefinanciering toe.

De startups Podoprinter BV, Glanum Diagnostics en Zoof Wheelchair ontvingen een Achtergestelde Innovatie Lening (AIL) van BITL en financiering vanuit het Limburg Business Development Fund (LBDF) van LIOF. Doel van de financiering is om innovatie in de regio te bevorderen en te stimuleren. Gezamenlijk hebben BITL en LIOF EUR 1,06 mln geïnvesteerd in deze startups, waarmee zij een forse stap kunnen zetten in het verwezenlijken van hun plannen. 

Podotherapie 2.0
Podoprinter BV – een zusterorganisatie van Blackbelt 3D BV – zet in op vernieuwing en innovatie binnen de gezondheidszorg, en dan met name gericht op de podotherapie branche. Zij ontvingen financiering van LIOF en BITL voor het ontwikkelen van een 3D-printer voor dit marktsegment. Met deze 3D printer kan een podotherapeut on-demand steun- en inlegzolen printen die zijn afgestemd op de specifieke wensen van de gebruiker. De printer kan bovendien in één zool meerdere hardheden verwerken waarmee bepaalde drukpunten in de voetzool kunnen worden ontlast of juist beter worden ondersteund. Dit vermindert de kans op wondjes, stimuleert de doorbloeding en zorgt voor draagcomfort. De gebruikte zolen en het afval zijn 100% recyclebaar. Snelheid, maatwerk, duurzaamheid en comfort zijn de sleutelwoorden van deze steun- en inlegzool 2.0.

De ‘slimme’ pleister is in aantocht
Glanum Diagnostics levert diensten rondom diagnostische hulpmiddelen die worden voorgeschreven door artsen, waarbij Glanum de huisarts totaal ontzorgt. Daarnaast ontwerpt, produceert en verbetert Glanum Medical Devices reeds bestaande diagnostische hulpmiddelen. Op dit moment ontwikkelt Glanum Medical Devices apparaatjes die in pleistervorm uitgevoerd worden. Er wordt bijvoorbeeld druk gewerkt aan de ontwikkeling van een ‘slimme’ pleister die in 2020 een medisch CE merk krijgt. 
Deze slimme pleister voor holter/ecg onderzoek wordt door de huisarts bij de patiënt aangebracht. De patiënt doet de pleister na afloop in een envelop en stuurt deze aan Glanum. De huisarts ontvangt van de cardioloog, werkzaam bij Glanum Diagnostics, een behandel adviesplan dat hij deelt met de patiënt. LIOF investeerde in Glanum Diagnostics om het proces rondom het correcte gebruik van de zogenaamde holter te borgen. BITL investeerde om de ontwikkeling van de slimme pleister mogelijk te maken.

De gebruiksvriendelijke duwrolstoel van deze tijd
Mantelzorgers en zorginstellingen maken veel gebruik van duwrolstoelen. Zo’n rolstoel wordt ingezet als mensen niet permanent in een rolstoel zitten, maar bij uitstapjes onvoldoende in staat zijn te lopen, of als de rolstoel waarin ze permanent in zitten te groot is om mee te nemen. Een duwrolstoel moet weinig ruimte in beslag nemen en makkelijk mee te nemen zijn. Bestaande duwrolstoelen klappen in door de zitting dubbel te vouwen waardoor ze niet comfortabel zitten. Daarnaast moeten meestal onderdelen als voetsteunen e.d. worden losgemaakt. Gebruikers geven aan dat er een sterke behoefte is aan een rolstoel die makkelijk is mee te nemen en op te bergen, gebruiksvriendelijk is met een positief design.
De Zoof Wheelchair is een rolstoel met een uniek opklapmechanisme waardoor deze makkelijker opvouwt, compacter/lichter is en comfortabeler zit dan alle huidige rolstoelen. Daarnaast krijgt de rolstoel een verfrissend modulair design. De ondernemers achter Zoof Wheelchairs zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van deze rolstoel. LIOF en BITL investeren om deze ontwikkeling mogelijk te maken.

Agritechnica_panorama_large.jpg
De ondernemers, BITL en LIOF toosten op de innovatiefinancieringen

Vragen?

Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam: