Startups MedLim 2022 dragen met producten bij aan verbetering gezondheidszorg
Twee jonge bedrijven uit Spanje en Zweden werden vrijdag 10 juni verkozen tot beste startups van het MedLim-programma 2022 in de medische technologie. Met hun innovatieve producten leveren zij een bijdrage aan een betere gezondheidszorg. De vakjury verkoos het Spaanse Time is Brain als beste startup. De voorkeur van de publieksjury ging uit naar het Zweedse SUTURION. Beide startups komen dit najaar een week naar Limburg om hun product met behulp van het medisch-technologische ecosysteem van de provincie verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen.
Time is Brain
Time is Brain is de uitvinder van BraiN20®, een product waarmee een herseninfarct nauwkeurig en real-time kan worden gemonitord. BraiN20® bestaat uit een hoofdkap met elektroden die verbonden zijn aan een smartphone. Met het device kunnen behandelaars nauwkeuriger selecteren welke patiënten in aanmerking komen voor de minimaal-invasieve verwijdering van een bloedprop in de ader (mechanische trombectomie, MT). Het device helpt de behandelaar ook om de levensvatbaarheid van de hersenen tijdens de ingreep te monitoren en complicaties beter en eerder te ontdekken. Jaarlijks krijgen wereldwijd 13 miljoen mensen een beroerte: een hersenbloeding of – meestal – een herseninfarct. Herseninfarcten zijn de tweede doodsoorzaak en de eerste oorzaak voor invaliditeit. Time is Brain werd in 2020 opgericht door een multidisciplinair team met veel kennis en ervaring in de neurologie.
SUTURION
SUTURION ontwikkelt Suture-TOOL, een ‘naaimachientje’ dat de sneden in de buikwand na een operatie beter hecht. Vanuit de ervaring dat complicaties na een wondhechting, vooral infecties en hernia’s, vaak voorkomen , bedacht het team van SUTURION de tool. Het helpt behandelaars om de buik op een gestandaardiseerde manier, sneller en overeenkomstig de principes van best practices te sluiten. SUTURION werd in 2018 opgericht door een trauma- en SEH-chirurg van een ziekenhuis in Helsingborg.
MedLim-programma
Initiatiefnemers van het MedLim-programma, dat dit jaar voor de tweede keer werd gehouden, zijn Medtronic en LIOF. Medtronic is een van ’s werelds grootste bedrijven op het gebied van medische technologie, LIOF is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg. Aan het initiatief dragen ook kennispartners van Brightlands Maastricht Health Campus, Medace (dienstverlener gericht op het sneller en efficiënter realiseren van medische innovaties) en startup-financier imec.istart bij.
Negen deelnemers
Na een eerste selectie uit de aanmeldingen namen naast Time is Brain en SUTURION nog zeven andere startups op cardiovasculair of neurologisch gebied, medische chirurgie of ruggenwervel deel aan MedLim. Tijdens een ruim drie weken durend sprintprogramma werden zij ondersteund in hun ambitie om hun product naar de markt te brengen en maakten zij onder meer kennis met de initiatiefnemers en partners van MedLim.
Afrondende pitch
Op de laatste dag van het programma, vrijdag 10 juni, gaven alle negen startups tijdens een onlinebijeenkomst een presentatie van hun product en bedrijf. Hun pitch werd beoordeeld door een vak- en een publieksjury. De eerste bestond uit Mark Lazeroms, Director of Engineering van Medtronic Nederland, Charity Kufaas, Vice President Business Development en Strategy EMEA van Medtronic, Sven de Cleyn, Program Director van imec.istart en Tys van Elk, algemeen directeur van LIOF. Business developers uit verschillende business units van Medtronic wereldwijd, investeerders van Nederlandse en Europese fondsen en andere partijen uit het Limburgse ecosysteem vormden de publieksjury.
Weekje Limburg
De twee geselecteerde startups zijn uitgenodigd om in het najaar een week naar Limburg te komen voor een zogeheten MedLim-deepdive. Daar zullen zij verder werken aan de ontwikkeling en het in de markt zetten van hun product. Ze maken nader kennis met Medtronic en worden gekoppeld aan voor hen interessante kennis- en marktpartijen. Limburg heeft een uniek ecosysteem op het gebied van medische technologie. Naast de partijen die het MedLim-programma organiseren, zijn ook Maastricht UMC, TU-Eindhoven en de universiteiten van Aken, Leuven en Hasselt dichtbij. De gezamenlijke kennis en kunde op het gebied van medische technologie werkt als een vliegwiel voor innovaties. Dat biedt niet alleen profijt voor de startups, maar ook kansen voor de provincie Limburg in de vorm van internationale investeerders en werkgelegenheid.
Meer weten?
Wil je meer weten over dit programma of over LIOF jou kan helpen met je medische innovatie? Neem gerust contact met ons op. We staan voor je klaar!