In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

Centurion Battery-05917.jpg

Centurion Battery: ‘ons productieproces kan duurzamer’

‘Wij produceren en verkopen onze accu’s zelf. Ook hebben wij een eigen afdeling ontwikkeling waarin wij ons volledig focussen op het verbeteren van onze producten. Hier ontwikkelen wij nieuwe technieken en materialen voor accu’s.’

Harm Bruggink, directeur Centurion Battery B.V.

LIOF en Centurion Battery

Tijd om het eigen productieproces innovatief te verduurzamen dus! En daar schakelde Centurion LIOF bij in. Zij kreeg voor dit project steun van LIOF met een InnovatieProject vanuit LimburgToekomstBestendig. 

Een project van
Business Development
Meer weten?

Over Centurion Battery

Centurion Battery weet álles over accu’s. Dit bedrijf produceert al bijna 90 jaar accu’s in haar eigen fabriek in Roermond. Accu’s voor ieder voertuig dat je kunt bedenken. Van auto’s tot vrachtwagens en bussen. Van campers en caravans tot boten en trailers. En van accu’s voor de landbouw tot accu’s voor zonnepanelen. En nog beter: dat doet zij zo duurzaam mogelijk. En dan ben je nooit te oud om te leren natuurlijk. 

Centurion Battery-05860.jpg
Centurion Battery-05836.jpg

‘We omhelzen duurzaamheid al jaren’


Centurion Battery is de enige producent van loodzuurbatterijen in de Benelux. De afgelopen 90 jaar heeft het bedrijf enorm veel kennis en patenten verworven voor de productie van start- en (semi)tractie-accu’s. Dit doet zij op basis van loodzuurtechnologie. Centurion is zich bewust van de impact op het milieu. Het bedrijf omhelst duurzaamheid dan ook al jaren.

Harm: “Onze accu heeft een lange levensduur en is voor 98% te recyclen. Alle accu’s die wij verkopen zijn in onze eigen fabriek in Roermond geproduceerd. Tijdens dit proces gebruiken wij gegoten roosters, een robuuste constructie en hoogwaardige materialen. Hierdoor kunnen wij een zeer hoge betrouwbaarheid van onze accu’s garanderen.”

'Met een innovatieve gietmachine opent Centurion de deur 
naar verdere verbeteringen in het productieproces'

 

‘Hoe kunnen we ons productieproces verbeteren?’
Centurion vindt het belangrijk om een duurzame levensloop van de accu’s te garanderen. Maar ook de productie van de batterijen moet zo duurzaam mogelijk zijn. Hiervoor blijft Centurion haar productieproces actief verbeteren. “Want het kan altijd beter”, beseft Harm zich goed. 

“Vooral ons huidige productieproces van de loodroosterplaten kan beter. Wij hebben hiervoor nu 11 gietmachines staan. Dat is nodig om er altijd 6 tot 7 operationeel te houden. Maar deze machines hebben enkele flinke nadelen”, voegt Harm toe. “Het proces is gedreven op gas en op dit moment niet zuinig genoeg: dat betekent veel energieverlies. Daarnaast oxideren delen van de metaalmenging met de aanwezige zuurstof. Hierdoor ontstaat er ‘metaalslak’ of steenachtig afval bij het smelten van metalen.” 

LIOF helpt óók bij innovatieve verduurzaming  
Martine Rousseau, bij LIOF: “LIOF staat erom bekend dat wij startende ondernemers steunen. Maar dat doen we niet alleen. Wij vinden het enorm belangrijk en waardevol dat LIOF óók kan helpen bij het innovatief verduurzamen van een eigen, bestaand productieproces.”

'1 machine kan straks 8.000 tot 9.000 lood roosters per dag maken. 
Nu zijn dat er 3.000 tot 4.000 per dag.'


Martine benadrukt: “Een aanvraag om steun hoeft dus niet altijd voor een innovatief product of een innovatieve dienst te zijn. Het kan ook bestemd zijn voor een verbetering van een bestaand product of een bestaand productieproces. In dit geval maar liefst 90 jaar!”

Win-win-winst!
En daar is Centurion natuurlijk heel blij mee. Met de steun van LIOF ontwikkelt zij een nieuwe methode om loodroosters te produceren. Harm: “Met het nieuwe productieproces hebben de loodroosters een hogere kwaliteit, ontstaat er minder loodafval, staan machine minder lang stil en besparen wij energie.” En dat levert Centurion flinke winst op. Zowel op het gebied van duurzaamheid als in de omzet.  

Ben jij als ondernemer bezig met innovatieve verduurzaming in je bedrijf? Dan kan LIOF hierbij wellicht ook helpen. 

De cijfers liegen er niet om


Is het proces succesvol? Dan kan Centurion al haar gietmachines vervangen voor nieuwe machines. Harm: “We hebben dan nog maar 5 operationele machines nodig, in plaats van de 6 tot 7 machines op dit moment. En deze machines werken flink energievriendelijker én efficiënter.” 

Geen gas, wel stroom
Vervangt de nieuwe gietmachine alle huidige gietmachines in de fabriek? Dan scheelt dit enorm in energieverbruik en CO2-uitstoot van de fabriek. De nieuwe machines gebruiken geen gas meer, maar natuurlijk wel meer stroom. Hier denkt Centurion ook nu al na: “Hiervoor willen wij een groot deel op eigen terrein hernieuwbaar opwekken. Maar voordat het zover is, levert deze innovatie al een kostenbesparing op van € 61.000 per jaar in onze fabriek.”

3 keer zoveel in 5 jaar
Daarnaast verwacht Centurion dat zij door deze ontwikkelingen aanzienlijk meer accu’s kan verkopen. Harm: “We verwachten een verdubbeling van de afzet na 3 jaar en een verdriedubbeling na 5 jaar.” Met dit project alleen ziet zij daarmee de omzet stijgen met € 15 miljoen in 3 jaar.
 

Voor meer info ga naar centurionbattery.nl

Dit testimonial is van oktober 2022.
Fotografie Ron Wiersma.

Deel deze pagina

Vragen?

LIOF_MARTINE ROUSSEAU_8278.jpg
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?