In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

Tilesystems-0374.jpg

Weersveranderingen: de slurptegel weet er raad mee

‘De ZOAK-tegel gaat nog een stapje verder: 
gemaakt van keramisch afval’

Rob Alards, mede-eigenaar van TileSystems

LIOF helpt deze ondernemer met:

LIOF ondersteunde TileSystems (financieel) om verder onderzoek te kunnen doen voor haar ‘slimme slurptegels’. Rob: “Met een innovatiesubsidie van LimburgMakers konden wij een prototype van de ZOAK-tegel ontwikkelen. Deze tegel wordt geproduceerd van keramisch afval dat ontstaat bij het maken van keramische tegels. De ZOAKs absorberen regenwater ongelooflijk snel, waardoor wateroverlast bij hevige regenval enorm vermindert.” 

Meer weten?

Over TileSystems

Rob Alards: “De klinkers en terrastegels kunnen een stortvloed aan hemelwater razendsnel verwerken. Daarnaast houden ze het water vast om dit vervolgens langzaam aan de bodem terug te geven. Dit is een uitkomst bij hevige regenval, maar ook bij langdurige droogte en extreme hitte in onze steden waarin we steeds minder plek voor groen is.” 

Tilesystems-0414.jpg
Tilesystems-0388.jpg

LIOF en TileSystems

Weerman Erwin Krol voorspelde het jaren geleden al: de winters worden warmer en natter, de zomers heter en droger. We merken het ook deze zomer weer: hevige regenbuien veroorzaken veel wateroverlast. Het Limburgse innovatieve bedrijf TileSystems speelt hierop in. Zij ontwikkelt innovatieve, waterdoorlatende én -absorberende tegels en klinkers. Slurptegels dus.   

Is het een klinker of is het een spons? 

“Eigenlijk is het een spons”, vertelt Rob Alards, mede-ontwikkelaar van de duurzame straatklinkers. “De klinkers en tegels absorberen het hemelwater in no-time.” Hij vertelt enthousiast over de duurzame mogelijkheden van deze slimme klinkers. “We dachten: wat als we niet alleen een product kunnen ontwikkelen dat inspeelt op de veranderingen in ons klimaat, maar wat als dit product zélf ook duurzaam is ontwikkeld?” 

De tegel past zich aan het klimaat aan

TileSystems zocht daarom contact met LIOF om de slurptegels verder te ontwikkelen. Rob: “We keken samen met LIOF naar infiltrerende bestratingsproducten die zich aanpassen aan het klimaat, nu en in de toekomst. LIOF maakte het onder andere mogelijk om meer onderzoek te doen naar de ‘Zeer Open Afval Keramiek’-tegel.” 

Oftewel, de ZOAK-tegel

LIOF was direct geïntrigeerd door deze duurzame tegelontwikkelaar. Ruud Nissen, business developer bij LIOF: “Dit product is een mooi voorbeeld van een innovatieve oplossing die op meerdere manieren kijkt naar het milieu en de toekomst van onze planeet. Daar dragen wij graag ons steentje aan bij.”

“De ZOAK-tegel gaat nog een stapje verder: 
gemaakt van keramisch afval”


Slimme slurptegels

Dat deed LIOF door TileSystems (financieel) te ondersteunen om verder onderzoek te doen voor haar ‘slimme slurptegels’. Rob: “Met een innovatiesubsidie van LimburgMakers konden wij een prototype van de ZOAK-tegel ontwikkelen. Deze tegel wordt geproduceerd van keramisch afval dat ontstaat bij het maken van keramische tegels. De ZOAKs absorberen regenwater ongelooflijk snel, waardoor wateroverlast bij hevige regenval enorm verminderd.” 

Een mooie opsteker

De ZOAK-tegel is opgenomen op de Milieu-Investeringslijst (MIA), waarmee bedrijven die investeren in ZOAK een fiscaal voordeel verkrijgen. Rob: “Dit toont aan dat de ZOAK veel milieuvoordelen biedt. Daarnaast hebben wij met de ZOAK-klinker vorige jaar de RIONEDinnovatieprijs gewonnen. Een mooie opsteker!”

Stichting RIONED is de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer. Voor stad, water en mens. Zij wil de innovatie in het stedelijk waterbeheer en de riolering stimuleren door een podium aan te bieden waar organisaties (bedrijven en overheden) hun innovatie kunnen tonen.

“We doen het niet alleen”

Het Limburgse bedrijf heeft de stenen ontwikkeld samen met onder andere Nederlandse en Aziatische partners. Verder doen ze onderzoek naar de mogelijkheden/verbeteringen met dit product op de TU Delft en de Hogeschool van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Rob: “Daarnaast werkten we samen met verschillende gemeentes, waaronder Horst aan de Maas, Amsterdam en Rotterdam.”

Revolutionaire klinkers en tegels 
 

Een uitkomst voor de toekomst

Rob kijkt met veel enthousiasme naar de toekomst. “We bevinden ons op dit moment in de pilotfases met de ZOAK. Enkele gemeentes gebruiken de tegels nu. Dit monitoren wij op dit moment en we verzamelen waardevolle data. Om de tegels vervolgens op grotere schaal te kunnen gaan produceren. We hopen hier vanaf 2022 mee te kunnen starten.”

“Ga ervoor als je er zelf achter staat!”

Rob motiveert graag andere ondernemers om niet stil te blijven zitten: “Heb je een duurzaam idee waar je zelf voor 100% achter staat? Ga ervoor. Gebruik je netwerk en neem contact op met organisaties zoals LIOF. Zij kunnen je verder helpen in je reis naar nieuwe mogelijkheden. Ik heb ook veel geleerd door samen te werken met onderwijsinstellingen. En door simpelweg veel te testen. Slimme slurptegels gaan tenslotte niet over één nacht ijs!”

Meer informatie: www.tilesystemx.com

Tilesystems-0391.jpg

Slurpt dit wegdek 90 liter water per vierkante meter op?

De Limburger nam vorig jaar de proef op de som. Zij was getuige toen TileSystems een proefstrook in een stuk wegdek liet overspoelen met een enorme hoeveelheid water. De waterplens was vergelijkbaar met de meest extreme regenbui die ooit - in 2011 - in Nederland is gevallen, plus een schepje erbovenop: 90 liter per vierkante meter. De bestrating doorstond de natte vuurproef met verve: het water was binnen 9 minuten en 40 seconden weg. Dit duurde bij de recordbui in 2011 zeker een uur.

Deze testimonial is van juli 2021
Fotografie: Ron Wiersma (ronwiersma.nl)

Deel deze pagina

Meer weten?

Ruud Nissen
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?