In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

Veilig lopen met een slim zooltje

‘We kunnen het leven van miljoenen mensen aangenamer maken’

Piet Stevens, CEO van Ceriter

LIOF helpt deze ondernemer met:

LIOF ondersteunde bij de ontwikkeling van het eerste prototype via het programma Limburg Toekomstbestendig en stapt nu in met een lening uit het Limburg Startup Capital Fund (LSCF) om het ‘slimme zooltje’ op de markt te brengen. 

Meer weten?

Over Ceriter

Ceriter B.V. richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van een medisch gecertificeerd toestel genaamd de Stride One. De Stride One is een slimme inlegzool, die een afwijkend gangpatroon detecteert en aangepaste audiofeedback via een smartphone genereert om Freezing of Gait (FoG) bij patiënten met Parkinson te vermijden of corrigeren. Dit is belangrijk, aangezien Parkinson patiënten door FoG gemakkelijk ten val kunnen komen met alle risico’s van dien.

LIOF en Ceriter

Voetje voor voetje schuifelen en soms volledig bevriezen. Nare symptomen die horen bij de ziekte van Parkinson. Ondernemer Piet Stevens bedacht en ontwikkelde een hulpmiddel dat patiënten weer een stukje mobiliteit en dus vrijheid teruggeeft: de Stride One. LIOF ondersteunde bij de ontwikkeling van het eerste prototype en stapt nu in met een lening om het ‘slimme zooltje’ op de markt te brengen.

In de pas betrokken bedrijfsruimte in een verzamelgebouw voor startups in Maastricht legt Piet Stevens een soort steunzool op tafel. Transparant met daarin een aantal sensoren verwerkt. “Kijk”, legt hij uit. “Dit zooltje leg je in een schoen, dekt het af met een stoffen zooltje, klikt er een zendertje aan vast dat weer verbonden is met een mobiele telefoon. Op het moment dat iemand de schoen aantrekt en gaat lopen, registreren de sensoren de bewegingen. Zo kunnen artsen of therapeuten zien hoe iemand beweegt, belangrijk bij revalidatie.
Noem het gerust een slim zooltje ja.”

'We kunnen het leven van miljoenen mensen aangenamer maken'


Zelfstandig lopen
En wat heeft die Parkinsonpatiënt daar dan aan? “Het zendertje geeft de informatie door aan een mobiele telefoon. Gaat de patiënt bijvoorbeeld schuifelen of ‘bevriest’ hij, dan geeft de telefoon een gesproken commando. ‘Til uw voet op’ bijvoorbeeld of ‘ga weer lopen’. En dat is precies wat een patiënt nodig heeft. Parkinson tast ‘de automatische piloot’ binnen de hersenen aan. Iemand weet niet meer hoe hij moet lopen, raakt in de war als een obstakel komt. De slimme zool kan ook gebruikt worden om mensen die een beroerte hebben gehad terug beter te leren lopen.”

Hackaton
Zo verteld klinkt het simpel, maar de geboren Belg werkt al sinds 2017 aan de Stride One. “Ik had me ingeschreven voor een hackaton van Universiteit Maastricht. Daar bedachten we met nog zo’n vijftig vrijwilligers, veelal techneuten, oplossingen voor medische problemen. Ik werd gegrepen door de handicap van Parkinson-patiënten en kwam op het idee van de zooltjes. Binnen twee dagen hadden we een simpel prototype.”

'De volgende stap is echter de lastigste: de markt veroveren'


Lang en zwaar
Het leverde hem een aanmoedigingsprijs op van € 2500. Een stimulans, echter de weg naar een werkend product was lang en zwaar. LIOF legde € 48.000 op tafel vanuit het innovatieprogramma LimburgToekomstbestendig voor de verdere ontwikkeling en ook de Vlaamse Ontwikkelmaatschappij Vaio leverde een bijdrage voor de klinische tests en certificering. Lang verhaal kort: de Stride One doorstond alle tests in drie ziekenhuizen in België en Nederland en heeft nu een wetenschappelijke basis met een rol voor de Nijmeegse Radboud Universiteit en de universiteit van Luik. Inmiddels hebben zo’n 30 patiënten de Stride One getest onder begeleiding van fysiotherapeuten, de eerste patiënten gebruiken het dagelijks.

Markt veroveren
De volgende stap voor Ceriter is echter de lastigste: de markt veroveren. “Precies”, zegt Jan Limet, sinds begin dit jaar aan boord als COO. “Marketing is kostbaar, mensen overtuigen ook. We willen de Stride One via fysiotherapeuten, artsen en patiëntenorganisaties aan de man brengen. Ook willen we het product verbeteren en geschikt maken voor revalidatie van mensen met hersenziektes en beroertes. Registratie van voetbeweging genereert enorm veel kostbare data waar artsen veel mee kunnen. Een uitdaging is ook om verzekeraars te overtuigen. We kunnen het leven van miljoenen mensen aangenamer maken.”

Kans
Om in de zogenoemde ‘valley of death’ te overleven, verstrekte LIOF een lening uit het Limburg Startup Capital Fund. “Daarmee kunnen we het onmiddellijk praktisch nut aan meer kwetsbare patiënten in de dagelijkse praktijk leveren”, zegt Piet. “Nu kunnen we even vooruit met ons sterke team (naast Jan ook met ontwikkelaar en techneut Bram). We zijn ook al in gesprek met een mogelijke producent hier in de regio. Volgende stap is een grotere kapitaalronde.”

Meer informatie op www.ceriter.com

Deze testimonial werd geproduceerd door en voor het Ondernemen in Limburg magazine.
Tekst: Jos Cortenraad
Beeld: Anne Lefèvre
April 2023.

Deel deze pagina

Meer weten?

Krista van Weert
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?