In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

Van steen tot steen

‘We hebben een afvalverwerker voor ons puin en restafval. Deze zorgt voor een recyclingwaarde van 98%’

Léon Weinheimer, Weinheimer Natuursteen

Samen met LIOF en Rabobank

Rabobank en LIOF sloegen, samen met andere partners, de handen ineen om deze ondernemer te ondersteunen bij de stap van lineair naar circulair ondernemen. Veel ondernemers die willen verduurzamen of circulair willen werken in de toekomst, denken dat dit niet haalbaar is. Omdat ze te klein zijn, het hen niet raakt of het een veel te grote beweging is binnen hun bestaande bedrijfsmodel. Niets blijkt minder waar. Juist door mee te doen aan een CIRCO track en je kwetsbaar op te stellen, leer je van elkaar en leer je hoe je met kleine stappen toch circulariteit binnen je bedrijfsmodellen realiseert. Zo was Weinheimer al bezig met circulariteit zonder dat zij dit echt in de markt zette. Door mee te doen aan deze CIRCO track zijn zij zich meer bewust bezig gaan houden met dit verdienmodel. En hebben zij een extra pijler aan hun bestaande verdienmodel toegevoegd.

Een project van
Business Development
Charles Mevis
Ik wijs je graag de weg.
Even sparren?
Neem contact op

Even sparren?

Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:
Ik wil sparren over:


Over Weinheimer Natuursteen

Léon: 'Weinheimer natuursteen draagt zo bij aan een duurzamere en gezondere samenleving: “Samen voorkomen we zo een aanzienlijke impact op het milieu. Het winnen van natuursteen vraagt namelijk veel energie en is belastend voor de biodiversiteit en het milieu. We produceren de circulaire stenen nu in onze eigen werkplaats. Dat betekent dat lange transportroutes niet nodig zijn. Dit voorkomt belastende CO2-uitstoot én de klant bespaart geld. Want container- en transportprijzen zijn niet meer nodig. Een win-win dus.'

LIOF en Weinheimer Natuursteen

Weinheimer natuursteen hergebruikt natuursteen

We zijn het er ongetwijfeld allemaal over eens: natuursteen is een prachtig product. Op ons aanrecht, als vensterbank, op de vloer, maar ook voor grafstenen en grafmonumenten. Weinheimer natuursteen in Susteren weet er alles van. Dit familiebedrijf produceert al twee generaties lang producten van natuursteen. 

Na jarenlange ervaring in de natuursteenbranche richtte Joep Weinheimer samen met zoons Leon en Noël in 1994 een eigen bedrijf op. Inmiddels heeft vader Joep het steentje helemaal overgedragen aan zijn zoons, alhoewel hij de mannen actief blijft adviseren en ondersteunen met zijn kennis van het vak! Vanuit deze solide basis kijken Leon en Noël met enorm veel positieve energie naar de toekomst. Een toekomst die zij het liefst zo goed mogelijk beschermen. Daarbij hoort natuurlijk circulair ondernemen. 

Weinheimer natuursteen omarmt circulair ondernemen

Leon: “Natuursteen winnen wij uit de natuur. Dat betekent dat ook deze grondstoffen ooit een keer op raken. Daarom zijn wij zoveel mogelijk circulair gaan produceren.” Zijn broer legt verder uit: “De meeste grafmonumenten zijn gemaakt uit natuursteen van miljoenen jaren oud, zoals graniet. Maar wist je dat deze stenen na verwijdering van het graf worden vernietigd tot puin? Daar zien wij kansen. Wij ondersteunen gemeenten en kerkhofbeheerders bij het ruimen van grafmonumenten. Ook denken we samen na om kerkhoven en begraafplaatsen zo vorm te geven dat zij toekomstbestendig zijn.” 

Natuursteen krijgt een nieuw leven

Weinheimer natuursteen draagt zo bij aan een duurzamere en gezondere samenleving: “Samen voorkomen we zo een aanzienlijke impact op het milieu. Het winnen van natuursteen vraagt namelijk veel energie en is belastend voor de biodiversiteit en het milieu. We produceren de circulaire stenen nu in onze eigen werkplaats. Dat betekent dat lange transportroutes niet nodig zijn. Dit voorkomt belastende CO2-uitstoot én de klant bespaart geld. Want container- en transportprijzen zijn niet meer nodig. Een win-win dus.” 

Uitdagingen horen er natuurlijk ook bij 

Een van die uitdagingen is medewerkers. Leon: “Veel van de productie van geheel nieuwe monumenten is door de jaren heen uitbesteed naar landen als China, India en Vietnam. Hierdoor is het aantal medewerkers in de natuursteenbranche in Nederland teruggelopen. Nu wij meer en meer onze eigen circulaire stenen maken, hebben wij mogelijk in de toekomst extra medewerkers nodig.” 

Weinheimer werkt daarom samen met GO! Technisch Atheneum en Campus Mosa-RT in Maaseik, België. “We bieden leerlingen stageplekken aan. Zo helpen we hen bij hun opleiding en laten we de jongere generatie kennismaken met de natuursteenbranche.” 

De ondernemers kijken actief en positief vooruit

“Over vijf jaar hopen wij volledig circulair te produceren. Daarnaast werken wij samen met onze toeleveranciers en klanten aan een beter leefklimaat. Want wij geloven dat duurzaam en circulair produceren alleen lukt door een goede samenwerking en een open communicatie.”

Tip? Doe het samen!

Hebben zij tot slot nog tips voor andere ondernemers om duurzamer te werken en te produceren? “Kijk vanuit je eigen product naar de behoeften van klanten. En hoe je van jouw product een duurzaam product kunt maken. Maar vooral, ik kan het niet genoeg benadrukken: zoek de samenwerking op! Ook met bedrijven die niet uit je eigen branche komen. Neem deel aan tracks of deals en luister naar ervaringen van mede-ondernemers. Het zal je verrassen wat dat kan opleveren!”

Deze testimonial is van maart 2023
Fotografie: Ron Wiersma, Maastricht (www.ronwiersma.nl)

Deel deze pagina

Meer weten?

Charles Mevis
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?