In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

lake3D-1446.jpg

Smile! Mooie tanden voor iedereen

‘Daar krijg je toch een glimlach van op je gezicht?’

Petra Doelman, COO van Lake3D

LIOF helpt deze ondernemer met:

Voor dit project zocht Lake3D contact met LIOF. Petra: “Zonder de ondersteuning van LIOF zou dit project niet van de grond zijn gekomen. Met de lening van LIOF konden we het project grotendeels financieren. Ook kregen we nuttige feedback op ons business- en projectplan, wat onze plannen zonder twijfel verbeterde. Daarnaast opent LIOF deuren voor ons. We profiteren volop van een waardevolle toegang tot netwerken en we konden bijvoorbeeld presentaties geven tijdens belangrijke conferenties. Zoals Medica on the Move.

Meer weten?

Over Lake3D

Lake3D geeft iedereen uitzicht op een mooie glimlach. Ook mensen met een wat minder rijk budget voor een gezond gebit. Hoe? Door gebitselementen te printen met een nieuwe technologie: material jetting. Niet te onderscheiden van echte tanden én net zo sterk.  

lake3D-1436.jpg
lake3D-1265.jpg

LIOF en Lake3D

Petra Doelman vertelt:

Wat is dat precies, ‘material jetting’? 

“Material jetting gebruikt printkoppen op dezelfde manier als in de grafische industrie. Hiermee kunnen we objecten laag voor laag printen met een enorme precisie. Gebruiken we daarbij ook nog meerdere printkoppen tegelijkertijd? Dan kunnen we materialen combineren. En bijvoorbeeld kleur en glans toevoegen. Zo maken we die unieke glimlach mogelijk, ook voor mensen die hiervoor geen groot budget hebben. Zoals ouderen.” 

Sterk en slijtvast

Petra Doelman is enorm enthousiast over de mogelijkheden van deze nieuwe manier van printen. “Met de bestaande additive manufacturing-technieken is het niet mogelijk om bijvoorbeeld gebitsprothesen te ontwikkelen. Daarvoor is het materiaal simpelweg niet sterk genoeg. Met material jetting kunnen we deze eigenschappen wél realiseren. Zo kunnen we juiste prothesen mét een hoge slijtvastheid uit de printer laten rollen.”

“Met deze technologie kunnen we sterke tanden uit de 3D-printer laten rollen”


Van tijdelijk gebruik …

Petra vertelt dat er op dit moment al wel 3D-printers worden gebruikt in de tandheelkundige markt, maar dat deze alleen modellen en gebitselementen printen voor tijdelijk gebruik. “Ons project richt zich op het printen van gebitselementen voor permanent gebruik, zoals kronen.”

… naar permanente oplossingen

“Dit betekent dat we niet alleen een material jetting printer bouwen. We ontwikkelen ook een nieuw materiaal én software om het cad cam-ontwerp om te zetten naar instructies voor de printer. Daarmee kunnen wij aan het einde van het project prototypes printen. En deze vervolgens voorleggen aan deskundigen in de tandheelkundige markt.”

Material jetting is er niet alleen voor de jetsetters

Niet alleen Lake3D is blij met de input van LIOF, LIOF is op haar beurt net zo enthousiast over de toegevoegde waarde van Lake3D. René Kessen, business developer bij LIOF vertelt graag waarom: “Dit slimme project draagt in onze ogen bij aan een gezonde samenleving. Veel mensen, met name ouderen, hebben last van gebitsproblemen. Maar voor ouderen en mensen met lagere inkomens is het vervangen van gebitselementen vaak erg duur. Material jetting is dan echt een mooie oplossing. Hiermee kan Lake3D voor veel mensen bijvoorbeeld kronen van hoge kwaliteit realiseren tegen lage kosten. Daar krijg je toch een glimlach van op je gezicht?” 

Deze slimme ondernemer werkt niet alleen samen met LIOF, maar ook met andere bedrijven. Zoals ChemStream in Antwerpen. Dit bedrijf doet onderzoek naar de samenstelling van het materiaal. Chill op Chemelot voert de testen uit op het materiaal en de prototypes. Daarnaast werkt Lake3D intensief samen met een laboratorium en een tandartspraktijk in Maastricht. 

In Limburg én de rest van de wereld

Inmiddels is de printer én een eerste versie van de software klaar. Petra: “Deze versie kan gebitselementen printen op basis van polymeren. Aan de formulering van het composietmateriaal werken wij op dit moment nog. Zodat wij op korte termijn een gezond en mooi gebit voor iedereen bereikbaar maken. Niet alleen in Limburg en Nederland, maar ook in de rest van de wereld.” 

“Van Limburg tot de rest van de wereld!”


Een goede balans is het halve werk

Mooie toekomstplannen dus! Hebben de ondernemers tot slot nog een slimme tip voor andere ondernemers? “Zorg voor diversiteit in je team. En de juiste balans. Onze drie founders hebben ieder heel verschillende kwaliteiten hebben en vullen elkaar uitstekend aan. Daarnaast bestaat ons team fifty fifty uit vrouwen en mannen, verschillende nationaliteiten en leeftijdsgroepen. Geweldig om te zien hoe goed dat uitpakt!” 

Meer informatie: www.lake3d.com

lake3D-1388.jpg
Deel deze pagina

Deze testimonial is van juni 2021.

Fotografie: Ron Wiersma (www.ronwiersma.nl)

Hulp nodig?

Jeffrey Lutje Spelberg
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?