In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

blauwe-besssen-5960.jpg

Slim, snel en vers met FineField

‘De vraag naar blauwe bessen neemt enorm toe door de gezonde eigenschappen van deze bessen. We moesten met een manier komen om alle blauwe bessen toch goed te oogsten.’

Peter Geurts, mede-eigenaar FineField

LIOF helpt deze ondernemer met:

Frans Broeders, Sector Developer Agrofood bij LIOF was direct enthousiast om dit slimme en gezonde initiatief te steunen: “Dat deden we allereerst met financiële ondersteuning vanuit het Innovatieproject. Het niet kunnen oogsten van blauwe bessen door gebrek aan menskracht leidt tot voedselverspilling. Dat lost FineField op met technologie die een volledige oogst mogelijk maakt. Onze ondersteuning richt zich juist op deze combinatie van slim, duurzaam en gezond. Daarnaast stelden we FineField voor aan andere samenwerkingspartners.”

Meer weten?

Over FineField

Machinebouwer FineField ontwikkelde een plukrobot voor het oogsten van blauwe bessen. De slimme machine is ontworpen om de oogst van blauwe bessen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Oftewel: minder verlies van bessen, minder beurse bessen en minder plukkers. FineField geeft ons een kijkje in de toekomst van automatisch oogsten. 

LIOF en FineField

Peter Geurts, mede-eigenaar van FineField en het brein achter het technisch ontwerp voor de machine, vertelt. 

“Het werd steeds moeilijker om arbeiders te vinden die de bessen oogsten. Dat was voor de coronacrisis al zo, maar nu helemaal. Het werk is fysiek zwaar en veel buitenlandse arbeiders zijn naar huis gegaan om bij hun familie te zijn in deze tijd. Daarbij neemt de vraag naar blauwe bessen enorm toe door de gezonde eigenschappen van de bessen. We moesten wel met een manier komen om alle blauwe bessen toch goed te oogsten.”    

3 weten meer dan 1

En daar slaagde Peter in. Door niet alleen een slimme machine te ontwerpen, maar ook de samenwerking op te zoeken met waardevolle partners. “Ons bedrijf bestaat uit 3 ondernemers. Een van ons heeft een constructiewerkplaats, de ander heeft een ingenieursbureau en we werken samen met een bessenteler. Juist door deze samenwerking weten we precies hoe fijngevoelig de plukmachine moet zijn.” 

“Zonder deze samenwerking had de bessenmachine niet kunnen ontstaan.”

Geen beurse bessen

FineField draagt met haar project niet alleen bij aan een duurzame en gezonde samenleving, maar ook aan het slimmer inrichten van processen. “Er bestonden al wel plukrobots voor blauwe bessen, maar daarmee kon je de bessen niet verkopen als versproduct. De bessen beschadigden te erg.” 

“Onze machine schudt de bessen uit de struik en vangt ze op een speciale manier op. Zonder ze te beschadigen. De automatisch geoogste bessen zijn zo geschikt als versproduct. Daarbij kun je meer oogsten zonder dat je daar mensen voor nodig hebt. Dat is erg efficiënt en een duurzame manier van oogsten.”

Exposure, kennis én contacten

Peter is blij met de toegevoegde waarde van LIOF. “LIOF dacht mee en daagde ons uit om te sparren over verschillende aspecten van onze business case. Tegelijkertijd heeft LIOF ons verbonden aan fysieke en digitale netwerken. Dit gaf ons én extra exposure voor onze innovatie én we deden waardevolle extra kennis en contacten op.”

Nog even de kinderziektes eruit

FineField heeft de plukmachine afgelopen zomer bij een select aantal Limburgse en Duitse telers getest. Nu is het zaak de overgebleven kinderziektes uit de machine te halen zodat deze vanaf komend seizoen aan een grotere groep telers (in Europa en Amerika) verkocht kan gaan worden. 

“Innoveren is noodzakelijk om te overleven”

Zoek elkaar op!

Heeft FineField nog een tip voor andere ondernemers? “Houd je ogen en oren open voor nieuwe ontwikkelingen buiten je bedrijf. Alleen zo ben je klaar voor de toekomst. Innoveren is noodzakelijk om te overleven.” En Peter kan het niet genoeg benadrukken: “Werk samen. Doe het niet alleen. De bessenmachine is een prachtig voorbeeld van wat je kunt bereiken als je elkaar opzoekt.”

Meer informatie over FineField: www.finefield.nl

Deze testimonial is van januari 2021

Fotografie; Ron Wiersma (ronwiersma.nl)

Deel deze pagina

Hulp nodig?

Frans Broeders
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?