In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

Eqili-08577.jpg

EQili: vallen en opstaan; van startup naar succesverhaal

‘Er bestond geen enkele tooling die checklistjes in Excel kon vervangen’

Karlo Mans, oprichter EQili (op foto rechts)

LIOF helpt deze ondernemer met:

In 2015 werd de eerste financiering - een haalbaarheidssubsidie vanuit het Limburg Business Development Fonds (LBDF) - toegekend en later nam LIOF aandeel in EQili middels het LBDF Seedfonds en het Participatiefonds. Onlangs vond de strategische exit plaats en werd EQili verkocht aan Blinqx. Daarmee stapte LIOF uit deze onderneming.

Een project van
LIOF Participatiefonds
Meer weten?

Over EQili

EQili ontwikkelt en vermarkt softwareoplossingen voor professionalisering van het financiële afsluitingsproces bij uiteenlopende bedrijven. De EQili-software biedt een oplossing voor een veelvoorkomend probleem: handmatige (en foutgevoelige) financiële afsluitingen met Excel-checklists. Op 1 mei 2024 vond de strategische exit plaats en werd EQili verkocht aan Blinqx, maar het bedrijf blijft onder dezelfde naam opereren.

Eqili-.jpg
Eqili mockup.jpg

LIOF en EQili

In 2015 richtte Karlo Mans (53) EQili op, een bedrijf dat softwareoplossingen ontwikkelt en vermarkt voor professionalisering van het financiële afsluitingsproces bij uiteenlopende bedrijven. Met de steun van het Limburg Business Development Fonds (LBDF) en het Participatiefonds, beiden fondsen van LIOF, groeide EQili uit tot een echt succesverhaal. 

Sinds de start heeft LIOF de onderneming ondersteund als investeerder en later als aandeelhouder. Dit was een cruciale stap in de groei en ontwikkeling van EQili. Op 1 mei 2024 vond de strategische exit plaats en werd EQili verkocht aan Blinqx, maar het bedrijf blijft onder dezelfde naam opereren.

“Ik was verbijsterd dat er nog geen goede oplossingen waren om de maand- en jaarafsluitingen te ondersteunen. Iedereen gebruikte nog steeds handmatige checklists in Excel.”


Het ontstaan van EQili
In 2015 kreeg Karlo een subsidie van het LBDF, die essentieel was voor de ontwikkeling van EQili. "In die beginfase was elke financiële ondersteuning cruciaal," vertelt Karlo. "We begonnen met de ontwikkeling van onze software en lanceerden deze in datzelfde jaar. Het eerste half jaar voelde alsof ik met een bakfiets de Cauberg op fietste, maar we hielden vol. Daarna is EQili gaan lopen, rennen, vliegen... En dat doet het tot op de dag van vandaag."

De EQili-software biedt een oplossing voor een veelvoorkomend probleem: handmatige (en foutgevoelige) financiële afsluitingen met Excel-checklists. "Bedrijven van grote corporates tot lokale overheden werken met inefficiënte handmatige processen," legt Karlo uit. "Onze software optimaliseert en professionaliseert deze (afsluitings)processen, waardoor bedrijven voortdurend en aantoonbaar in control zijn over de kwaliteit van hun financiële verantwoording."

“We hebben EQili vooral simpel gehouden. Niet te veel, groot of complex gemaakt. Het gemak waarmee je in Excel een kolommetje kunt toevoegen, zo gemakkelijk kun je in EQili je inrichting aanpassen.”


De rol van LIOF
LIOF kwam in 2015 aan boord als financier. "LIOF zag het potentieel van EQili en bood niet alleen financiële steun, maar ook strategisch advies," zegt Karlo. "Hun betrokkenheid heeft ons geholpen om de juiste beslissingen te nemen en onze groei te versnellen."

De samenwerking met LIOF was heel intensief en dat 6 jaar lang. "Vanaf het begin was het duidelijk dat LIOF meer was dan alleen een financiële investeerder," vertelt Karlo. "We werkten samen aan strategische plannen en kregen waardevolle begeleiding. Ze hielpen ons niet alleen met financiering, maar ook met het aantrekken van het juiste talent en het uitbreiden van ons netwerk.”

Van bijna afgekeurd tot groot succes
Martin Schreurs, Investment Manager LIOF over EQili: “Het kan verkeren. Toen EQili in 2015 voor het eerst in contact kwam met LIOF heeft het veel moeite gekost om intern tot positieve besluitvorming te komen voor een eerste financiering van de haalbaarheid. Met deze eerste financiële hulp en vervolgondersteuning door LIOF is EQili uitgegroeid tot een serieuze speler. Heel mooi om de ontwikkeling van de meest vroege fase tot en met succes te mogen meemaken. Lof voor Karlo Mans die dit voor elkaar heeft gekregen!”

Het begon ooit met een heisessie…
“Wat ooit begon met een heisessie op een boerderijtje in België is uitgemond in een prachtig bedrijf. Wat mooi om van dichtbij mee te maken hoe Karlo met zijn team, ondanks alle tegenslagen die elke startup tegenkomt, iedere keer de juiste koers wist te bepalen en jaar op jaar verdere groei wist te realiseren. Een bedrijf waar Limburg trots op mag zijn!” – Krista van Weert, Investment Manager LIOF.

Uitdagingen overwinnen
Een van de grootste uitdagingen voor EQili was het vinden van personeel met dezelfde gedrevenheid. “Onze pay-off is ‘buitengewone oplossingen’. Dat zit echt in het DNA van het bedrijf,” vervolgt Karlo. “Maar het moet in je zitten om ook een buitengewoon dienstverlener te zijn. In de eerste jaren deden we alles met z’n tweeën. Het opschalen van het team en de aansturing daarvan was een complexe taak.”

Met grote klanten zoals lokale overheden, zorginstellingen en middelgrote bedrijven wist EQili haar marktpositie te versterken. "Onze softwareoplossing biedt deze organisaties een efficiëntere en betrouwbaardere manier om hun financiële afsluitingsprocessen te beheren," legt Karlo uit.

Een succesvolle exit
In mei 2024 vond de strategische exit plaats en werd EQili verkocht aan Blinqx. "Het was een natuurlijk moment om afscheid te nemen," zegt Karlo. "We hadden een punt bereikt van een volgende fase van scale-up, waarbij een ander leiderschap en faciliterende omgeving nodig was om die succesvol door te zetten.” Karlo kijkt met trots terug op de reis van EQili en heeft vertrouwen in de toekomst. "Ik heb het stokje overgedragen aan mijn geweldige opvolger Sander Jonk," zegt hij. "Er ligt enorm veel groeipotentieel, met name in de zorgsector en bij lokale overheden. Zowel in Nederland als in landen over de grens waar dezelfde thematiek speelt."

EQili blijft zich richten op verdere groei en doorontwikkeling van hun software. "We blijven inspelen op de behoeften van onze klanten en voegen continu nieuwe functionaliteiten toe," aldus de voormalig directeur.

Consistentie is key
Tot slot deelt Karlo enkele waardevolle tips voor andere ondernemers: "Zorg vanaf het begin voor structuur en documentatie in alles wat je doet. Wat was het probleem? Wat is er opgelost? Wat waren de specificaties? Dit soort informatie heeft ons later zoveel opgeleverd. Leg de lat hoog. Zo hoog als je kunt. Maar wees ook volstrekt consistent daarmee en in alles wat je doet. Niet alleen in je applicatie, maar ook in je klantbediening, interne organisatie en omgang met elkaar. En af en toe is het ook wel eens fijn, en dat is tip 2, om even wat rust in te bouwen voor jezelf. Ondernemen kan een echte rollercoaster zijn."

Meer info op eqili.nl

Tekst: Yara Purnot
Beeld: Ron Wiersma
Juni 2024.

Deel deze pagina

Meer weten?

Krista van Weert
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?