In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

Healix-.jpg

Een nieuw leven voor afgedankte netten en touwen biedt hoop voor de toekomst

‘We werken het liefste zo dicht mogelijk bij de bron van het afval’

Marcel Alberts, oprichter en algemeen directeur van Healix

LIOF helpt deze ondernemer met:

LIOF zag een ambitieus idee in recordtijd uitgroeien tot een concrete recyclingfabriek. Investment manager Stefan Vocks: “Onze strategische investering in Healix past naadloos in onze ambitie om koplopers in de circulaire economie te financieren. We kijken er dan ook naar uit om samen verder te bouwen aan een circulaire toekomst voor afgedankt plastic. Zodat er minder ‘virgin’, of nieuw, plastic nodig is.”

Een project van
LIOF Participatiefonds
Meer weten?

Over Healix

Healix zet afgedankte touwen en netten uit de visserij en landbouw om in gecertificeerde circulaire polymeren, in de vorm van korrels. Deze worden vervolgens weer in de kunststofindustrie ingezet. 

Hoe werkt het precies? 

Healix verwerkt de touwen en netten tot granulaat in drie stappen. Allereerst worden de vezels verkleind. Daarna worden de kleine deeltjes gewassen en gedroogd, om te zorgen dat ze goed schoon zijn. In de derde stap worden de deeltjes gesmolten, gefilterd en verwerkt tot korrels. Een innovatieve productiemethode die de ecologische voetafdruk van de kunststofindustrie vermindert.
 

Haelix-02348.jpg
Haelix-02497.jpg

LIOF en Healix

Meer dan 8 miljoen ton plastic belandt ieder jaar in onze oceanen. Zwervende touwen en netten zijn hierbij de meest dodelijke vorm van afval voor het zeeleven, blijkt uit cijfers van de Plastic Soup Foundation. Dit is nog maar de top van de ijsberg als we het over het plasticprobleem hebben. Hier wil Healix wat aan doen. LIOF investeert met trots in deze cleantech scale-up in Maastricht.

Marcel Alberts, oprichter en algemeen directeur van Healix: “Wij transformeren afgedankte touwen en netten uit de visserij en landbouw tot ‘circulaire polymeren’ van hele hoge kwaliteit. Oftewel: kunststof korrels waarmee klanten weer nieuwe touwen en netten kunnen maken. Maar niet alleen dat. Onze klanten gebruiken ons granulaat ook om bijvoorbeeld shampooflessen of bierkratten van te maken.”

LIOF volgt Healix al langer op de voet

LIOF zag een ambitieus idee in recordtijd uitgroeien tot een concrete recyclingfabriek. Investment manager Stefan Vocks: “Onze strategische investering in Healix past naadloos in onze ambitie om koplopers in de circulaire economie te financieren. We kijken er dan ook naar uit om samen verder te bouwen aan een circulaire toekomst voor afgedankt plastic. Zodat er minder ‘virgin’, of nieuw, plastic nodig is.”

Maastricht and beyond

Marcel: “Met hulp van het Participatiefonds van LIOF kunnen wij onze eerste fabriek in Maastricht verder verbeteren. Maar, er is zoveel van dit soort afval en waanzinnig veel vraag vanuit de markt naar circulaire producten. We willen daarom binnenkort ook andere fabrieken in Europa en daarbuiten bouwen. Dat doen we het liefst dicht bij de bron van het afval.” Annemoon Borst, investment manager bij LIOF: “De fabriek in Maastricht dient hierbij als blauwdruk, dat maakt het mogelijk de grens over te gaan. Hiervoor zijn de plannen al in de maak.” 

Het doel is helder, de uitdagingen ook

Een circulaire economie is essentieel om de huidige problemen met het klimaat, biodiversiteit en vervuiling aan te pakken. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Healix staat na een indrukwekkende start dan ook voor de nodige uitdagingen. Marcel: “Denk aan het slechte economische klimaat, lage prijzen voor virgin plastic en vertraagde wetgeving voor hergebruik van plastics.” Het gros van de producenten voelt daarom nog maar beperkt de noodzaak om hergebruikt materiaal in grotere volumes in te zetten.

Samen verminderen we onze ecologische voetafdruk

 

Gedeelde Limburgse roots én waarden

Gelukkig is voor deze innovatieve ondernemer geen uitdaging te groot. Marcel: “Door de krachten te bundelen met LIOF kunnen wij nu onze missie voortzetten. Dat doen wij niets liever dan met een investeerder met eveneens Limburgse roots die onze maatschappelijke en duurzame waarden deelt. Ook werken wij samen met ketenpartners als The Ocean Clean-up. Voor deze partner mogen wij als een van de twee bedrijven wereldwijd het oceaanplastic verwerken tot opnieuw inzetbaar granulaat. Met elkaar verminderen wij zo de ecologische voetafdruk van de kunststofindustrie.” 

Met volle kracht verder vooruit

Marcel kijkt dan ook met onverminderd enthousiasme vooruit. “Op dit moment zijn we druk bezig met het invullen van de gevraagde raad van commissarissen. Ook volgen we de verbetersuggesties op die naar voren kwamen uit het due diligence-onderzoek dat LIOF deed. Zodat we onze activiteiten in Maastricht nog verder kunnen opschalen en onze positie ook daarbuiten kunnen verstevigen. Met als doel: een positieve verandering in de kunststofketen. Want dat is waar we het voor doen."

Van virgin plastic naar circulair plastic

 

Stop met praten en ga het gewoon doen!

Marcel moedigt andere ondernemers aan om ook te ondernemen voor een gezonde en duurzame toekomst: “Oriënteer je goed door veel te praten met andere ondernemers en bedrijven. Maar op een gegeven moment moet je het gewoon gaan doen. Het loopt nooit precies zoals je gepland hebt. Vertrouw dan op je eigen creativiteit en doorzettingsvermogen - en dat van je team natuurlijk. Zo krijg je meer voor elkaar dan je denkt!” 

Deze testimonial is van september 2023
Fotografie: Ron Wiersma, Maastricht: www.ronwiersma.nl

Deel deze pagina

Meer weten?

LIOF_ANNEMOON BORST_5562.jpg
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?