In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

Food Waste Challenge Limburg

Food Waste Challenge Limburg

‘Key is analyseren - meten - evalueren'.

Ria Joosten, Ria Joosten Catering

Inspiratiesessie 6 maart

Op 6 maart vond de Inspiratiesessie plaats bij Kasteel Eyckholt in Roosteren. Tijdens deze sessie maakten jullie ook kennis met elkaar. Ria Joosten was spreker én gastvrouw. Op deze pagina lees je een kort verslag van deze sessie. Heb je vragen, neem gerust contact met ons op!

Over de FoodWaste Challenge Limburg

De Food Waste Challenge Limburg is hét programma om voedselverspilling in de horeca aan te pakken. Met jouw inschrijving ben je één van de horecaondernemers die voorop loopt en de uitdaging aangaat om meer resultaat te behalen door minder verspilling. Gedurende acht weken werk je aan het verminderen van voedselverspilling in jouw bedrijf. Je wordt begeleid door experts van het bedrijf WasteWatchers. En door de Rabobank en LIOF natuurlijk.

Food Waste Challenge Limburg
Food Waste Challenge Limburg

Aftrap Food Waste Challenge

Een maandagmiddag in Roosteren bij Kasteel Eyckholt. Een druiligere dag maar binnen in het sfeervolle restaurant van Ria Joosten heerste een warme en gezellige sfeer. Hier vond vandaag de Inspiratiesessie plaats van de Food Waste Challenge. En jullie waren er bijna allemaal: een mooie opkomst!

Centraal vandaag stond de onderlinge kennismaking van alle deelnemers en tijdens de drie speeddate sessies was er volop gelegenheid om met elkaar tips & trics uit te wisselen.
Thomas gaf aan het begin van de sessie aan dat bijna alle 0-metingen ontvangen zijn en de resultaten spreken duidelijke taal! De cijfers van 1 week en opgehaald bij 13 deelnemers laten het volgende resultaat zien, waarbij Thomas aangeeft dat de waarde van ieder kilo keukenafval wordt ‘gewaardeerd’ op € 5:

 

Voor iedere horeca ondernemer zal de aanpak van de food waste challenge anders zijn, maar we starten allemaal vanuit een bewustwording dat het anders moet én kan!

Het ontbijtpatroon levert al resultaat op

Thomas nodigde Otto Nijenhuis van Château St. Gerlach uit om hun eerste ervaringen te delen. Zij hebben een eerste weekmeting gedaan in het restaurant en de ontbijtkeuken. Ondanks dat het een rustige week was, was de uitkomst een eyeopener. Een grappig maar treffend voorbeeld is het feit dat de zakelijke ontbijter meer gericht is op croissants en de leisure ontbijter meer op kaiserbrötchen. Het waarom? Simpel: de zakelijke ontbijter heeft minder tijd en steekt die niet in het beleggen van een broodje.

Aan de diverse tafels kwamen gedeelde ervaringen en tips naar voren. Van het niet standaard aanbieden van bijvoorbeeld mayonaise tot aan trekken van bouillon uit groenteresten en het zelf planten en verzorgen van kruiden en groenten.

Een bijna volledig duurzaam restaurant- en cateringbedrijf

Ria Joosten hield een inspirerend verhaal over haar start met volledig duurzame catering, nu alweer 20 jaar geleden. Haar credo: analyseren – meten – evalueren. En key hierbij is automatisering: bijhouden wat er overblijft. Het vraagt energie van het personeel maar het resultaat is enorm. Voor haar was dit een van de redenen om over te stappen naar life cooking: ter plekke en on demand bereiden van gerechten.

En heel belangrijk is ook om de doelgroep in kaart te brengen: want het ontvangen van 40 kantoormedewerkers vraagt een hele andere aanpak dan het cateren van een event in de maakindustrie. Waarom? Kantoormedewerkers kiezen vaker voor gezond bijvoorbeeld. Zo kun je per beroepsgroep maar ook per branche kiezen voor een gerichtere aanpak. En wat dacht je van regionale verschillen: in Maastricht wonen en werken veel studenten vanuit de Universiteit Maastricht. Ook dat geeft een duidelijke focus op healthy food. In Noord Limburg bijvoorbeeld is een sterke oververtegenwoordiging van de agrarische sector. En daarmee een heel ander eetpatroon.

Ook het anders inrichten van het productieproces en het conserveren van eten levert grote winsten op.

Eindevent

Op maandag 17 april gaan we met elkaar de eindresultaten delen. Maar heb jij tijdens de challenge behoefte aan tips & trics of best practices? Neem gerust contact met Thomas Luttikhold. Hij helpt je graag!

Deel deze pagina

Vragen?

Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?