Vind een adviseur

50 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk, financiering en wat nu actueel is.

3 april 2020

Financiering voor Matisse Pharmaceuticals voor studie met patiënten die lijden aan bloedvergiftiging

Matisse Pharmaceuticals BV heeft de financiering opgehaald voor afronding van het preklinische programma en voor de uitvoering van een klinische fase I/IIa studie voor de behandeling van patiënten die lijden aan sepsis (in de volksmond bloedvergiftiging genoemd) en septische shock. 

De financiering komt van de in Nederland gevestigde investeringsfondsen Brightlands Venture Partners en LIOF via het Limburg Business Development Fonds (LBDF), aangevuld met informal investors en het management team. De financiering is aangevuld met Innovatie Krediet van RVO. CEO Bob Kool: ”Deze financiering en ondersteuning stellen ons in staat om een multi-center fase I/IIa studie in Nederland uit te voeren. Het zal de klinische proof-of-conceptstudie zijn voor ons product M6229”.

De platformtechnologie van Matisse is gebaseerd op de recente ontdekking dat bij patiënten die aan sepsis lijden uit stervende cellen bepaalde eiwitten vrijkomen, genaamd histonen. Deze hebben een toxische werking op andere cellen wanneer deze in de bloedstroom komen. Hierdoor kan een zichzelf versterkende kettingreactie ontstaan waardoor de patiënt binnen enkele dagen overlijdt aan orgaanfalen. Resultaten van preklinische onderzoeken laten zien dat M6229, het product van Matisse, deze kettingreactie kan stoppen en de toxische histonen kan neutraliseren waarna andere geneesmiddelen zoals antibiotica hun werk kunnen doen. Op dit moment is er nog geen effectief geneesmiddel beschikbaar voor de behandeling van sepsis. Van de 50 miljoen patiënten die jaarlijks de diagnose sepsis krijgen overlijden er 11 miljoen. Dat is 1 sterfgeval per 3 seconden. Volgens een recente studie in The Lancet is sepsis de meest voorkomende oorzaak van overlijden in het ziekenhuis. De behandeling van sepsispatiënten veroorzaakt in de Verenigde Staten alleen al een kostenpost van meer dan $24 miljard.

“Wij hebben overtuigende preklinische resultaten gezien en we verwachten dat deze lijn zich voortzet bij de klinische studies” zegt Marcel Kloosterman – directeur van Brightlands Venture Partners. CEO Bob Kool voegt hieraan toe: “Het verheugt ons en de Key Opinion Leaders die bij de ontwikkeling betrokken zijn, dat zoveel investeerders, zowel de reeds bestaande als ook nieuwe, het enorme belang inzien van de ontwikkeling van dit product voor deze onvervulde medische behoefte. Hun beslissing om in Matisse te investeren stelt ons in staat om het product naar de kliniek te brengen”

onderzoekers in lab.jpg
Financiering voor studie met patiënten die lijden aan bloedvergiftiging

Vragen?

Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam: