In drie stappen
het juiste contact


50 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

17 februari 2020

Neuroplast haalt € 4 miljoen op voor stamceltechnologie om patiënten met dwarslaesie te behandelen

Neuroplast BV heeft € 4 miljoen opgehaald bij investeerders om fase II/III klinisch onderzoek te starten om zogeheten 'conditional market approval' te verkrijgen voor de behandeling van patiënten met een dwarslaesie.

Neuroplast BV verkreeg de financiering van Brightlands Venture Partners en LIOF, terwijl ook bestaande aandeelhouder en informal investor Lumana Invest BV meedeed. “De financiering en ondersteuning van de investeerders stelt ons in staat om klinisch onderzoek uit te voeren in ziekenhuizen in Nederland, Denemarken, Duitsland en Spanje en om het product naar de markt te brengen”, zegt CEO Hans de Munter. Neuroplast werd in 2014 opgericht door arts Hans de Munter en neuroloog Erik Wolters. Het team van Neuroplast is onlangs uitgebreid met Juliette van den Dolder, die benoemd is als COO en lid van het managementteam. Juliette heeft 20 jaar ervaring in productie, marketing en verkoop en heeft haar expertise in biomaterialen en stamceltechnologie opgedaan in zowel de academische wereld als in de industrie. 

Neuroplast is gespecialiseerd in regeneratieve geneeskunde en heeft zich als doel gesteld om de kwaliteit van leven voor patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen zoals een dwarslaesie te verbeteren door teruggave van de opgewerkte lichaamseigen stamcellen. Met dit humane preparaat heeft de onderneming veelbelovende preklinische resultaten behaald. Op basis daarvan heeft de Europese regelgevende instantie EMA het product de status van weesgeneesmiddel gegeven, de zogeheten orphan drug designation, hetgeen een versnelde procedure van klinisch onderzoek mogelijk maakt. Het klinisch onderzoek zal naar verwachting in maart 2020 starten. 

“Neuroplast is een mooie combinatie van een doorbraaktechnologie met een degelijk managementteam. Het gaat om een belangrijk probleem en een grote behoefte, want een succesvolle behandeling van door een ongeluk verlamd geraakte patiënten zou het leven heel veel draaglijker maken voor henzelf en hun familie en tegelijk voor de maatschappij de lasten en kosten aanzienlijk verminderen”, aldus Marcel Kloosterman, directeur van Brightlands Venture Partners. Tys van Elk, directeur van LIOF voegt daar aan toe: “Neuroplast kan een medische doorbraak worden op het gebied van  personalized medicine. Wij zijn blij dat we met onze investering kunnen bijdragen aan deze innovatie. Neuroplast wordt een pionier in de ontwikkeling van een betere behandeling voor acute dwarslaesies”. CEO Hans de Munter voegt daar aan toe “Neuroplast wordt een belangrijke ontwikkelaar van zogeheten ATMP’s (Advanced Therapy Medicinal Products) in de regio, met een prachtig ecosysteem voor regeneratieve geneeskunde”.

Jaarlijks krijgen 24.500 mensen in Europa en de VS een traumatische dwarslaesie, meestal veroorzaakt door een ongeluk. De gevolgen voor het dagelijks leven van de patient zijn enorm en de kosten voor de maatschappij substantieel: alleen de ermee samenhangende medische kosten in Europa en de VS bedragen al meer dan  € 13 mrd.

Over Neuroplast 
Neuroplast is een bedrijf gevestigd in Maastricht (Nederland) dat autologe stamceltherapieën ontwikkelt voor patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen zoals dwarslaesie (SCI), amyotrofische laterale sclerose (ALS) en traumatisch hersenletsel. 

Over Lumana Invest 
Lumana is een investeringsmaatschappij opgericht door ondernemers. Lumana is met een investeringshorizon voor onbepaalde tijd, uniek te noemen. Daarnaast is het fonds management -verantwoordelijk voor het aangaan en begeleiden van participaties- oprichter en medeaandeelhouder van Lumana. Dit benadrukt extra het commitment van Lumana. 

Over Brightlands Venture Partners
Brightlands Venture Partners (BVP) is een ‘ecosysteeminvesteerder’ en investeert in bedrijven die profiteren van en bijdragen aan de Brightlands campussen in het zuiden van Nederland. De beheerde fondsen zijn Limburg Ventures, Chemelot Ventures en Brightlands Agrifood Fund. Samen hebben de fondsen ongeveer 40 investeringen gedaan. 

foto nieuwsbericht Neuroplast.jpg
Neuroplast: 4 miljoen voor stamceltechnologie om patiënten met dwarslaesie te behandelen

Vragen?

Jeffrey Lutje Spelberg
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam: