In drie stappen
het juiste contact


60 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

18 april 2023

Ondertekening verklaring van gemeenschappelijke belangen voor een schone waterstofeconomie in de Euregio Maas-Rijn!

Op 18 april kwamen meer dan 200 belangrijke waterstofspelers uit Belgisch Limburg, de provincie Luik, Nederlands Limburg en Aken bijeen om de ontwikkeling van schone waterstof in de driehoek Euregio Maas-Rijn (EMR) te ondersteunen. Naar aanleiding van dit evenement hebben velen van hen een verklaring van gemeenschappelijke belangen ondertekend.

Ondertekening verklaring verlenging EMR H2B.PNG

De verklaring, "The Francorchamps Hydrogen Initiative" genaamd, werd gelanceerd met de handtekening van minister Philippe Henry, vicevoorzitter en Waals minister van Klimaat, Energie, Mobiliteit en Infrastructuur. Zijn aanwezigheid op het Circuit de Spa-Francorchamps maakte deel uit van een evenement georganiseerd door de EMR H2 Booster, een consortium van negen partners die hun krachten hebben gebundeld om de ontwikkeling van schone waterstof in de Euregio Maas-Rijn te versnellen.

"We bevinden ons op een cruciaal moment, zowel op energie- als op economisch gebied. Dat Wallonië "The Francorchamps Hydrogen Initiative" lanceert om de interregionale ontwikkeling van de waterstofsector voort te zetten, is een echte voldoening. In dit korte energiecircuit kunnen de industrie en de gebieden immers hun energieautonomie versterkt zien, maar ook banen en nieuwe industriële ecosystemen gecreëerd zien worden. Waterstof is een economische en ecologische opportuniteit die de decarbonisatie mogelijk moet maken van sectoren die als onmogelijk worden beschouwd." Philippe Henry, vicevoorzitter en Waals minister van Klimaat, Energie, Mobiliteit en Infrastructuur.

"Luxemburg verwelkomt de lancering van het "Francorchamps Hydrogen Initiative" toe, met name de nadruk die wordt gelegd op interregionale samenwerking. Ik vertrouw erop dat de decarbonisatie via hernieuwbare waterstof synergieën biedt op het niveau van de Benelux-Unie, de Grande Région/ Grossregion en ook bilateraal." Claude Turmes, minister van Energie van de regering van Groothertogdom Luxemburg.

Het evenement van 18 april is een zeer goed teken van het werk en de gemeenschappelijke structurering van de waterstofsector op interregionaal niveau, aangezien veel van de aanwezige actoren zich er reeds bij hebben aangesloten. Ook andere partners zouden zich in de toekomst bij de verklaring kunnen aansluiten. Na een studie in het kader van het EMR H2 Booster project is namelijk gebleken dat er bij de actoren een grote wens bestaat om elkaar beter te leren kennen, over de regio's heen, en te handelen langs drie hoofdlijnen:

  • EMR H2 weg verbinding
    Ontwikkeling van lokale infrastructuur voor de productie, het vervoer en de distributie van waterstof, alsmede de ontwikkeling van een vloot zware voertuigen (touringcars, vrachtwagens en koelwagens) die op schone waterstof rijden;
  • EMR H2 water verbinding
    Ontwikkeling van infrastructuur voor de productie, het vervoer en de distributie van waterstof, alsmede de ontwikkeling van een vloot van binnenschepen die op waterstof varen;
  • EMR H2 Ecosysteem met spelers uit de gehele waterstofwaardeketen.

​​​​​​​De ondertekening van de verklaring werd voorafgegaan door een demonstratie van verschillende waterstofvoertuigen op het circuit van Spa-Francorchamps. De aanwezigheid van deze vrachtwagens was een primeur in Wallonië!

demo waterstofvoertuigen.PNG

Naast een brandstofcelvuilniswagen van E-Trucks Europe en een H2ice-truck met dubbele brandstof diesel-waterstof met tankwagen van Altrea Haesaerts, omvatte de demonstratie de Honda Clarity, Hyundai Nexo, Toyota Mirai en een Mercedes GLC F-cell. Ook het LMPH2G waterstof-elektrisch prototype van de MissionH24 was te zien. Ter herinnering: MissionH24 is de samenwerking tussen de Automobile Club de l'Ouest en GreenGT om een speciale categorie te creëren voor waterstofprototypes tijdens de 24 uur van Le Mans.

luchtfoto EMR H2B event 18-apr-23.PNG

"De Euregio Maas-Rijn brengt deelnemers uit de hele waterstofwaardeketen samen, en wij zijn bijzonder trots om aanwezig te zijn met ons vuilnisvoertuig op waterstof. " André Beukers, directeur van E-Trucks Europe.

"We zijn er trots op deel uit te maken van het Euregio Maas-Rijn-evenement om het “Francorchamps Hydrogen Initiative” te ondersteunen met onze Dual Fuel H2ice Truck. Ons hoofddoel is onze groene synchromodale toekomst te blijven stimuleren. " Luc Haesaerts, directeur van Haesaerts Luxemburg.

"Ik ben verheugd over de keuze van het circuit van Spa-Francorchamps om dit grote evenement rond het thema waterstof te organiseren. De link tussen de motorsportsector en de mobiliteitssector werd concreet gemaakt tijdens deze dag georganiseerd door de EMR H2 Booster met de aanwezigheid van onze jarenlange partner, de MissionH24 en zijn vertegenwoordigers, die ik hartelijk dank voor hun verhelderende presentatie. Het circuit van Spa-Francorchamps positioneert zich meer dan ooit als een laboratorium voor nieuwe technologieën en innovatie in zijn sector dankzij het bijzonder technische en veeleisende circuit. Dit evenement benadrukte dan ook het sterke verband tussen innovaties voor een betere duurzaamheid in de autosport en de declinaties daarvan in de mobiliteitssector." Amaury Bertholomé, algemeen directeur van het Circuit de Spa-Francorchamps.

De dag werd gekenmerkt door presentaties van talrijke internationale sprekers en werd afgesloten met een B2B-sessie die werd bijgewoond door vele van de 200 deelnemers die de hele waterstofwaardeketen vertegenwoordigen: productie, vervoer, distributie, technologie, engineering, integratie, toepassingen en eindgebruikers.

Meer info over EMR H2 Booster

Meer weten?

LIOF_JAN WILLEM TOLKAMP_4234.jpg
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?