In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

18 april 2024

Grensoverstijgend subsidieproject voor mkb KPF INDUSTR_I4.0 van start

Op 17 april is in Münster de aftrap gegeven voor het nieuwe Europese project KPF INDUSTR_I4.0. Het ‘kleinprojectenfonds’ INDUSTR_I4.0 versnelt de digitale transitie binnen de maakindustrie in het Nederlands-Duitse grensgebied. Dit project richt zich specifiek op de groep mkb-ondernemingen die aansluiting zoekt bij koplopers in het veld: het peloton. Vanaf nu is het voor ondernemers mogelijk om subsidie aan te vragen voor haalbaarheidsstudies en innovatieprojecten. In totaal is daarvoor 10 miljoen euro beschikbaar. INDUSTR_I4.0 loopt van 2024 tot en met 2027 en wordt ondersteund door het Interreg VI programma Duitsland-Nederland. Oost NL voert het project uit.

Tijdens de kick-off bijeenkomst werden de doelstellingen en het belang van het project benadrukt door vertegenwoordigers van zowel Duitse als Nederlandse overheden, door industriële partners en belanghebbenden. Erwin Hoogland - gedeputeerde regionale economie en Europa in Overijssel, Helga Witjes - gedeputeerde economie Provincie Gelderland en Tobias Traupel - Ministerialdirigent Wirtschaftsministerium NRW gaven samen het officiële digitale startschot. 

Impact digitale transitie van het mkb
De aftrap werd gevolgd door een levendige paneldiscussie over het belang van digitalisering van het mkb. Het panel bestond uit Edwin Ouwejan - ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Nikolaus Jansen - Amt für regionale Landesentwicklung Weser-Ems, Ilka Meisel - Wirtschaftsministerium NRW, en Theo Föllings - Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Zij gaven onder leiding van moderator Stephanie Koch antwoord op alle over de uitdagingen en kansen voor het bedrijfsleven binnen de digitale transitie. Vervolgens liet Jakow Smirin op zijn unieke eigenzinnige wijze zien hoe digitale innovaties, technologieën van de toekomst en bovenal AI zich ontwikkelen en van invloed zijn op ons allemaal.

Erwin Altena, projectmanager KPF INDUSTR_I4.0: “Samenwerking rondom digitalisering voor het mkb is essentieel. Daarom zochten we voor de kick-off ook de connectie met de Digital Summit Euregio. Ideaal voor bedrijven om eerst uitleg te krijgen over het programma en daarna op de Summit met buitenlandse partijen te netwerken en inspiratie op te doen.”

Innovatieprojecten en haalbaarheidsstudies
Erwin Altena - projectmanager KPF INDUSTR_I4.0 Oost NL nam de aanwezigen mee in de ambitie van het nieuwe project en de kansen voor deelnemende mkb-bedrijven. Want waar een klein deel van het bedrijfsleven afgelopen jaren heeft geprofiteerd van hulp op het gebied van de digitale transitie, heeft een groter deel moeite om de kansen van de digitale transitie te verzilveren. Het zogenaamde ‘peloton’ dreigt zo steeds verder achterop te raken bij de kopgroep en de aansluiting te verliezen. 

INDUSTR_I4.0 gaat dat veranderen met de realisatie van 80 grensoverschrijdende digitale innovatieprojecten en 80 haalbaarheidsstudies. Met de focus op adoptie en implementatie van digitale technologie sluit het instrument aan op de doelgroep. Mkb-bedrijven kunnen vanaf nu via de website industri4-interreg.eu een aanvraag indienen voor haalbaarheidsstudies en innovatieprojecten met een omvang tot 100.000 euro per project.

20240417 Oost NL - Kickoff Euregio Munster - RobBaas - LR-11 optie1.jpg

Het kleinprojectfonds INDUSTR_I4.0 wordt uitgevoerd in het kader van het Interreg VI-programma Deutschland-Nederland en wordt medegefinancierd door de Europese Unie, het MWIKE NRW, het Niedersächsisches Ministerium für Bundes-und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincies Fryslân, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. INDUSTR_I4.0 wordt uitgevoerd door de volgende partners: NOM/TCNN, BOM, LIOF, Emsland  GmbH, FH Munster/TAFH, HS Niederrhein, WIR4/MCC en Oost NL.

Interreg-logo INDUSTR I4.0.jpg

Meer weten?

Liof Roy Golstein_27614.jpeg
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?