In drie stappen
het juiste contact


60 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

12 april 2023

EMR H2 Booster event op circuit van Spa-Francorchamps

De partners van het EMR H2 Booster project nodigen je graag uit op het legendarische circuit van Spa-Francorchamps op 18 april vanaf 12 uur voor een demonstratie van voertuigen op waterstof! Verschillende auto's maar ook vrachtwagens, een grote première in Wallonië, zullen paraderen op het legendarische Circuit van Spa-Francorchamps.

LMPH2G.jpg


Het tempo van groene waterstof in Europa en in Wallonië versnelt. Europa verhoogt immers zijn ambities en activiteiten op het gebied van groene waterstof om zijn doelstellingen inzake decarbonisatie te bereiken en onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Hernieuwbare waterstof zou dus binnenkort een belangrijke plaats moeten innemen in de nieuwe energiemix. 

Het is in deze dynamische context dat het netwerk van groene waterstofactoren in Wallonië, in aanwezigheid van minister Henry, Waals minister van Klimaat, Energie, Mobiliteit en Infrastructuur, de grensoverschrijdende regio's uitnodigt voor een uitwisseling dag rond de verdere ontwikkeling van een waterstofecosysteem de Euregio Maas-Rijn: de provincie Luik (BE), Limburg (BE), Limburg (NL) en Aken (DE).

Consortium EMR H2 BOOSTER 
De Euregio Maas-Rijn (EMR) H2 Booster is een consortium van negen partners die hun krachten hebben gebundeld om de ontwikkeling van schone waterstof in de Euregio Maas-Rijn te versnellen. Het doel? De basis leggen voor een grootschalige invoering van een schone waterstofeconomie door het delen van innovaties, demonstraties en kennis.

Het evenement dat TWEED en SPI op 18 april organiseren is bedoeld om bedrijven en organisaties uit de H2-sector bijeen te brengen die grensoverschrijdende synergiën willen ontwikkelen in de vorm van drie subsystemen voor EMR:

-    EMR H2 weg verbinding
Ontwikkeling van lokale infrastructuur voor de productie, het vervoer en de distributie van waterstof, alsmede de ontwikkeling van een vloot zware voertuigen (touringcars, vrachtwagens en koelwagens) die op schone waterstof rijden;
-    EMR H2 water verbinding
Ontwikkeling van infrastructuur voor de productie, het vervoer en de distributie van waterstof, alsmede de ontwikkeling van een vloot van binnenschepen die op waterstof varen.;
-    EMR H2 ecosysteem met spelers uit de gehele waterstofwaardeketen en zoveel mogelijk Mkb’ers.

Ondertekening verklaring van gemeenschappelijke verbintenissen inzake schone waterstof 
Tijdens dit evenement, waarop al meer dan 180 pioniers uit de sector hebben gereageerd, zal een verklaring van gemeenschappelijk belang ten gunste van de ontwikkeling van de schone waterstofsector worden ondertekend door de hoofdrolspelers van de vier partnerregio's: de provincie Luik, de regio Aken, Vlaams Limburg en Nederlands Limburg.

Demonstratie van waterstofvoertuigen op het circuit
Om de technologie van waterstofvoertuigen te demonstreren, zal vanaf 12.00 uur een demonstratie van verschillende auto's en vrachtwagens over het Circuit de Spa-Francorchamps paraderen. De pers is uitgenodigd om aan boord te komen en kan de parade filmen en de chauffeurs, fabrikanten en partners interviewen.
Er zijn al verschillende voertuigen aangekondigd, waaronder een vuilniswagen van E Trucks Europe, een H2ice-truck met dubbele brandstof van Altrea Haesaerts, een Honda Clarity, een Hyundai Nexo en een Toyota Mirai.

waterstofvoertuigen op circuit.PNG

Inspirerende presentaties 
Vele partners en sprekers zullen aanwezig zijn om de dag te animeren, waaronder:
-    TOYOTA met Stephan Herbst (technisch hoofd Powertrain Hydrogen & Fuel Cell Business) voor technologische innovatie;
-    HyTrucks met Chris Lefrère (WaterstofNet Project Manager), voor een presentatie van de HyTrucks Mission met de technologische evolutie en de verschillen in subsidies tussen landen;
-    Hy24 met Nicolas Brahy (General Counsel) voor de kosteneffectieve ondersteuningsfaciliteit voor H2-mobiliteitsinfrastructuur. Hy24 is 's werelds grootste fonds voor de financiering van infrastructuur voor de H2-economie +€ 2 mld.
-    MissionH24, met Bernard Niclot (hoofd waterstof bij ACO en directeur innovatie bij MissionH24), voor een presentatie en feedback over deze missie die tot doel heeft een categorie te creëren voor waterstofprototypes tijdens de 24 uur van Le Mans.
-    Minister Henry, Waals minister van Klimaat, Energie, Mobiliteit en Infrastructuur.
Al deze specialisten, en vele anderen, zullen ook beschikbaar zijn om vragen van journalisten over hun programma's, verbintenissen en technologieën te beantwoorden. Een persruimte zal op verzoek beschikbaar zijn.

EMRH2 Booster Ecosysteem
Ten slotte wordt de dag van 18 april voortgezet met een internationale grensoverschrijdende (België, Frankrijk, Nederland, Duitsland) B2B-sessie (business to business). Deze sessie ziet er veelbelovend uit dankzij de talrijke bevestigingen van spelers die de hele waterstofwaardeketen vertegenwoordigen (productie, transport, distributie, technologie, engineering, integratie, toepassingen en eindgebruikers met actoren zoals Actemium (Vinci), Anglo Belgian Corporation, Airliquide, Air Products, BeBlue-cryotech, Besix Environment, Calysta, CRM group, DATS 24, Engie, Eoly, E-power International, Fluxys, H2 mobility, H24, Hyline (Eiffage), Infra-tech, John Cockerill, Lhyfe, Liqal, PFF-group, H24 Project, Port of Antwerp Bruges, Resa, Shell, Solenco, SGS, Power, Technifutur, Total Energies, Toyota, Tractebel Engie, VH-Technologies, WaterstofNet, Willy Naessens, Ziero, en vele anderen!

Meer info over EMR H2 Booster

Meer weten?

LIOF_JAN WILLEM TOLKAMP_4234.jpg
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?