In drie stappen
het juiste contact


60 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

20 april 2023

Buitenlandse investeringen maken Nederland sterker, innovatiever en duurzamer

Het Invest in Holland netwerk, dat in opdracht van de overheid buitenlandse bedrijven voor Nederland aantrekt, was in 2022 betrokken bij 327 investeringsprojecten van buitenlandse bedrijven in ons land. De focus lag op het aantrekken en behouden van buitenlandse bedrijven in Nederland die bijdragen aan duurzame economische groei en het versterken van ecosystemen. Dit is het gevolg van de aangescherpte strategie van het Invest in Holland netwerk, waarbij sterker wordt ingezet op bedrijven die Nederland kunnen helpen met oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Dat schrijft minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat vandaag aan de Tweede Kamer.

RVO jaarresultaten.jpg

Bedrijven die in 2022 voor Nederland kozen en bestaande ecosystemen versterken zijn bijvoorbeeld het Amerikaanse Viz.ai en het Finse Neste. Viz.ai is een hoog-innovatief bedrijf in de gezondheidssector dat innovatieve digitale hulpmiddelen ontwikkelt waarmee de Nederlandse zorg kan worden verbeterd. Neste, 's werelds toonaangevende producent van duurzame diesel en vliegtuigbrandstof, helpt met haar producten de overgang naar een circulaire economie te versnellen en draagt zo bij aan de strijd tegen klimaatverandering.

Toename investeringen in R&D en topsector Energie

De 327 investeringsprojecten in 2022 betroffen zowel nieuwe vestigingen van buitenlandse bedrijven als uitbreidingsinvesteringen in Nederland. De top 5 sectoren waarbinnen in 2022 projecten zijn begeleid zijn ICT (67), High Tech Systems & Materials (56), Life Sciences & Health (32), Agrifood (29) en Energie (23). Opvallend is de stijging in het aantal projecten binnen de focussector Energie (23, ten opzichte van 14 in 2021). Ook is al enkele jaren een positieve trend zichtbaar in het aantal investeringsprojecten dat R&D-activiteiten betreft (50 projecten in 2022, ten opzichte van 39 in 2021). Van de buitenlandse bedrijven die in 2022 in Nederland investeerden komt een derde uit Europa (32%), gevolgd door bijna een derde uit Noord- en Zuid-Amerika (30%) en Azië (29%) en 9% uit andere delen van de wereld.

Lees de volledige Kamerbrief

Nieuws direct in jouw mailbox?

Sue Arends
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?