In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

DDW 2023-05187.jpg

Verwonderen en verbinden op de Dutch Design Week

Over Dutch Design Week

Dutch Design Week is een grootschalig en internationaal jaarlijks negendaags evenement in Eindhoven waarbij design in allerlei facetten centraal staat. Het evenement is het grootste designevenement van Noord-Europa, vindt eind oktober plaats en presenteert werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers aan ruim 350.000 bezoekers.

DDW 2023-05149.jpg
DDW 2023-05075.jpg

LIOF en Dutch Design Week

 

Maandagochtend 23 oktober. Nederland komt langzaam op gang. Een waterig zonnetje schijnt. En wij verzamelen ons met een kopje koffie en roze koek in de Expohal op StrijpS in Eindhoven. Dertig Limburgse ondernemers krijgen vandaag een tour van 2 uur waarbij slechts een klein fragment getoond kan worden van alles wat Eindhoven tijdens de Dutch Design Week (DDW) te bieden heeft. En van ontwaken is hier absoluut geen sprake. Eindhoven bruist deze maandagochtend; klaarwakker om de bezoekers te overweldigen met de innovatieve designs van vooral jonge (Nederlandse) ontwerpers. Ontwerpers die wereldwijd vormgeven aan een positieve toekomst.

Onze gids heet Katinka, zelf ook een toegepast ontwerper. Alle gidsen bij de DDW zijn overigens ontwerpers. Katinka gaat ons voor in haar lange oranje jas. Hoe Nederlands kun je het hebben. En om goed verstaanbaar te blijven in de grote drukte krijgen we allemaal een koptelefoontje dat verbindt met haar microfoon. We starten in de Micro Lab Hall. Kantinka vertelt dat we onderweg zullen stoppen bij een aantal designers. Maar eerst vergapen we ons aan de eerste visuele indrukken.

Duurzaam toepasbaar

 
We hebben twee tours deze dag: een sectorbrede tour en een tour specifiek voor ondernemers uit de toeristische en recreatieve sector. Zelf schuif ik aan bij de tweede tour. Een tour die zich zal concentreren op drie van de vele thema’s: Achieving our Equal Society, Enabling our Thriving Planet en Creating our Living Environment. En zo komt het dat onze eerste stop is bij Candy Converters: zij geven afgedankt snoeppapier een circulair leven om zo het gebruik van nieuwe grondstoffen te minimaliseren en hergebruik te maximaliseren.
 
Even later staan we bij Eversom. Na jaren van mensen redden, duizenden liters water vervoeren en hete vuren doorstaan, zouden de brandweerslangen op de afvalberg belanden. Maar niet als het aan Eversom ligt. De slangen zijn nog lang niet uitgeblust. In hun werkplaats krijgen ze een tweede leven. Tijdloze producten, gemaakt van duurzaam brandweerslangenleer. En zo als Eversom het zelf zegt: “de look and feel van echt leer, maar stootvast én duurzaam”. Een waarde die past binnen een van de credo’s van DDW: conceptueel versus toepasbaar.
 
DDW 2023-05305.jpg

Voeding als verbinder

We lopen naar buiten en daar tussen het Klokgebouw en Ketelhuis in, op het Ketelhuisplein horen we van Buro Miso over een eeuwenoude Japanse schimmel (Miso) die als smaakmaker dient, maar meer nog als verbinder kan werken. Verbinder vanuit gastheerschap. Een smaakmaker die de Nederlandse eetcultuur, hadden we hem eerder ontdekt, volledig anders had doen uitzien.
Bij It giet aon gaan we het gesprek aan over energie: op welke dagen is er energie in overvloed? Op welke dagen is er energieschaarste? En kunnen we dat zo ombuigen dat er altijd ijsweer is? Ijs om te eten maar ook ijs om op te schaatsen. Op weg naar die ultieme tocht der tochten…

Voeding met emotie

Verder weer richting het Mikrolab: hier worden veel werkplaatsen gehuisvest. We worden ontvangen door Tales of late night snacks. Samen met restaurant NOR geven zij plek aan Asean food artists. We proeven van hun fameuze red bean paste die, je verwacht niet, wordt geserveerd als gebakje. Een gebakje dat je kunt ‘slicen’ en dus delen.

DDW 2023-05412.jpg

Space farming

En door naar de Hall of Experience waar we stil staan bij de stad van de toekomst: met aandacht voor vertical farming en het kweken op basis van koffiedrab Bij Rotterzwam. Waarom? Omdat koffiedrab prima gedijd in donkere kelders met weinig zuurstof en licht. En waar vind je die veel? Juist, in de stad!

Katinka vertelt ons dat de tour eindigt. Licht teleurgesteld horen we haar aan. Wat, nu al? Maar, geeft Katinka aan, er is nog veel meer. De hele stad staat bol van design. Voor meer informatie over space farming tipt ze ons om naar het Evoluon te gaan.
En dat doen we ook. Maar pas nadat we de ochtend hebben afgesloten met een lunch. Dertig ondernemers gaan weer verder met hun dag. Maar wel vol indrukken én inspiratie.

 

Fotografie: Ron Wiersma, Maastricht (www.ronwiersma.nl)

DDW 2023-05530.jpg
Deel deze pagina

Meer weten?

LIOF_TAMARA WEIDE_8278.jpg
Contactgegevens opslaan (vcard)
Bel me terug
Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam:


LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?