In drie stappen
het juiste contact


70 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk en financiering op weg naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

Brexit Adjustment Reserve (BAR) 
Europese steunregeling voor ondernemers die getroffen zijn door Brexit

Voor wie is deze regeling?

De BAR-regeling is bedoeld voor de ca. 35.000 Nederlandse bedrijven die al voor 31 januari 2020 structureel zakendeden met het Verenigd Koninkrijk en sindsdien omzet en/of marktaandeel zijn kwijtgeraakt of te maken hebben met handelsbelemmeringen.

Waaruit bestaat de BAR?

  • EU-Handelsprogramma, gericht op ondersteuning bij internationaal zakendoen: deze regeling loopt nog tot eind 2023. Meer informatie vind je in het blok hieronder; 
  • De compensatieregeling voor gemaakte Brexit-kosten is 31 maart 2023 gesloten;
  • De compensatieregeling voor nog te maken Brexit-kosten is 13 januari 2023 gesloten.

LIOF helpt je op weg
Neem voor meer informatie over het EU-Handelsprogramma en ondersteuning voor ondernemers in Limburg contact op met Mark Smits: +31 (0)6 1070 9018.

Over het EU-Handelsprogramma

Het doel van het EU-Handelsprogramma is om getroffen ondernemers te ondersteunen bij het verbreden van hun afzetmarkten. Daarvoor is 32 miljoen euro beschikbaar uit de Brexit Adjustment Reserve, kortweg de BAR. Dit is een Europese steunregeling voor ondernemers die zakelijk zijn benadeeld door Brexit . RVO voert de BAR-regeling uit namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Daarbij zet RVO ook de netwerken en expertise in van partners binnen Trade  &  Innovate  NL (waaronder LIOF), de branche- en sectororganisaties en Nederlandse posten in het buitenland.

Het EU-Handelsprogramma is het eerste onderdeel van de BAR dat beschikbaar is voor het Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast zijn er ook nog twee compensatieregelingen voor bedrijven die geraakt zijn door Brexit. 

Aanmelden met documenten uit administratie
Je kunt als ondernemer toegang krijgen tot het EU-Handelsprogramma wanneer je kunt aantonen dat je al voor 31 januari 2020 zakendeed met het Verenigd Koninkrijk. RVO vraagt je om met enkele documenten uit je bestaande administratie te onderbouwen dat je zakelijk bent geraakt door Brexit.
Aanmelden kan online via RVO. Heb je vooraf alle documenten verzameld die je nodig hebt? Dan duurt het invullen van het aanmeldformulier ongeveer 5 minuten. Nadat je het formulier hebt verstuurd, krijg je binnen 14 dagen bericht of je wordt toegelaten tot het programma.

LIOF kan je helpen met je aanmelding voor het EU-Handelsprogramma of met andere vragen rondom internationaal zakendoen.  Neem contact met ons op en leg je vraag voor!

Meer info over het EU-Handelsprogramma

Indicatietool Tegemoetkoming BAR

Brexit Adjustment Reserve (BAR) Regel hulpen voor bedrijven

Ook interessant voor jou?

Vragen?

LIOF nieuws

Altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, trends en events die interessant zijn voor ondernemend Limburg?