Vind een adviseur

50 betrokken LIOF’ers helpen jouw bedrijf groeien met advies, een waardevol netwerk, financiering en wat nu actueel is.

2 juli 2019

Terugblik masterclass 3D printen

"De masterclass was zeer interessant! De ideeën vliegen door mijn hoofd. Ik kijk uit naar de volgende sessie". Een van de reacties na de eerste sessie van de masterclass "Industrieel 3D Printen". Zes MKB'ers en twee grote bedrijven uit de Limburgse maakindustrie hadden de handschoen opgepakt en zich aangemeld. 

Een aantal deelnemers stond er nog blanco in, terwijl een enkeling al een 3D printer had aangeschaft die (spijtig genoeg) in de doos stof stond te happen. Onvoldoende kennis, draagvlak of tijd om ermee aan de slag te gaan. En dat tekent meteen de drempel van het 3D printen. Natuurlijk, een 3D printer is snel aangeschaft - voor een paar duizend euro heb je er al één staan - maar zonder kennis, ideeën en een gedegen plan komt er weinig uit. En dat was exact het beoogde resultaat van de masterclass.

Wegwijs in de 3D printtechnologie
In drie sessies, telkens bij een bedrijf uit het euregionale 3D print ecosysteem, maakten maar liefst dertien gastsprekers de deelnemers wegwijs in de technologie. Diverse aspecten van het 3D printen kwamen aan bod: 3D printprocessen en -materialen, scanning, reverse engineering, IP & legal en design software. Onder de gastsprekers ook ervaringsdeskundigen; Limburgse bedrijven die eerder met 3D printen zijn gestart en hun ervaringen, toepassingen en aanbevelingen graag deelden. Verschillende redenen waarom en manieren waarop ze toen zijn gestart, maar allemaal unaniem in hun conclusie: succesvol, waardevol, onmisbaar in de organisatie en 24/7 printen van (vooral) specifieke gereedschappen, mallen en prototypes.

Zelf aan de slag met 3D printen
De masterclass was echter niet alleen maar achterover hangen en luisteren. De deelnemers werden zelf ook aan het werk gezet om volgens de Design Thinking-methodiek na te denken over 3D printtoepassingen in hun eigen bedrijf, deze te valideren en een plan te maken voor de daadwerkelijke implementatie ervan.

En dat is dan tevens de volgende stap die de deelnemers gaan nemen. Niet met twee vingers in de neus weliswaar, maar met het plan, het enthousiasme en de (wellicht door LIOF gesubsidieerde) ondersteuning van één van de vele 3D print-deskundigen die onze provincie rijk is, absoluut een haalbare kaart. De evaluatie- en opvolggesprekken moeten ten tijde van dit bericht nog worden afgerond, maar op basis van de feedback tot nu toe van zowel de deelnemers, de gastsprekers als de deskundigen, durf ik te stellen dat de masterclass (wederom) is geslaagd. Wordt vervolgd …..

Auteur: René Kessen, business developer (industrie)

IMG_1964 (1).jpg
masterclass 3D printen

Meer weten?

Bedankt, wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Naam:
E-mail:
Telefoon:
Bedrijfsnaam: